2018-ban törekedjünk jobbnak lenni, mint amilyenek az előző évben voltunk
Szabó Loránd szerint 2017-et a város önkormányzata tekintetében sikeres programok és gazdasági stabilitás jellemezte, várakozásai szerint a közösségteremtés után a felülemelkedés esztendeje lehet az ide. A település polgármesterét kértük évértékelő interjúra.

- Dombóvár 2017-es évének mely időszakaira emlékszik a legszívesebben?

- Soha ennyi ember nem jött össze május elsején, a Hat vár hat rád-túrán, vagy a Téltemető-túrán, a nemrég lezajlott adventi programsorozaton, a Negyedik láng-futáson pedig rekordszámú résztvevő volt. Én ezekre a közösségi és közösségteremtő programokra emlékszem a legszívesebben.

- Egy városvezetés munkáját ma inkább forintban mérik. Miként teljesített az önkormányzat a pénzügyekben?

- Stabil, jó anyagi helyzetben zárta a város a tavalyi esztendőt. Ez részben a gondosan gazdálkodó többségű képviselő-testületnek, de kiemelten az adót pontosan befizető helybelieknek köszönhető. Ezúton is köszönetet mondok az irántunk bizalommal lévő településlakóknak, vállalkozóknak és cégvezetőknek, akik nem sarcnak, hanem Dombóvár működéséhez való hozzájárulásnak tekintik a helyi adókat.

- A fejlesztések terén viszont kicsit kétarcúra sikeredett az elmúlt év…

- Az adófizetők erőfeszítéseit azzal háláltuk meg, hogy 2017-ben erőn felül dolgozott az önkormányzat, pályázati segítség nélkül 49 beruházást vittünk végbe. Ki kell emelnem ezek közül a Szuhay Sportcentrumnál létesült műfüves focipályát, az Erkel Ferenc utca felújítását és a Lidl Áruháznál közösségi akarat nyomán épült buszmegállót. Büszke vagyok a bölcsődét és az óvodákat érintő fejlesztésekre is. Megígérhetem, hogy nem állunk meg itt, további fejlesztések jönnek 2018-ban. Ugyanígy említhetném azt is, hogy két utca fejújításával a belváros egy része új külsőt kapott. Sokat beszéltünk róla, hogy mindeközben az az Európai Unió pályázati forrásait illetően kevesen segítik, viszont sokan gátolják a várost. Erről most nem szeretnék hosszabban beszélni, mindenki hallhat még erről a témáról. A lényeg most az, hogy ezzel együtt is 2,2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrást sikerült az önkormányzatnak megszereznie.

- 2017 a közösségteremtés éve volt. Mit hozhat 2018?

- Reményeim szerint az idei a felülemelkedés esztendeje lesz. Abban bízom, hogy a közéleti szereplők néha-néha felül tudnak majd emelkedni saját és pártjuk érdekein, előtérbe helyezik a városét, ezzel beruházva a jövőbe.

- Mik a konkrét tervei 2018-ra?

- Gunaras tavaly megkapta a gyógyhely-minősítést, melynek megtartásáért és fejlesztéséért tovább dolgozunk. 2018-ban megszerezzük a „natúrpark” címet is, amelyért 14 településsel dolgozunk együtt előremutató célok érdekében. A „ipari park” cím kiérdemléséért is sokat fogunk tenni. Az erre kiszemelt helyszínen - Tüskében - kiemelkedő infrastrukturális fejlesztések jöhetnek. A város egészség-programjának megvalósítása is sok munkát igényel, főleg a káros szenvedélyek visszaszorítása terén várnak sürgős feladatok ránk és partnereinkre. Az ország jelentős részéhez hasonlóan Dombóváron is egyszerre van jelen az állásnélküliség és a dolgozói hiány a munkaerő-piacon. Az önkormányzat ezen is igyekszik segíteni az új évben.

- 2017 „nagy durranása” volt a  HACS-pályázat. Ez hogyan folytatódik?

- A legutóbbi esztendő második felében sokat lehetett hallani a Helyi Akció Csoportról és annak forrásszerző tevékenységéről.  Nagyon örülök, hogy sikerült több személyt, szervezetet és vállalkozást rábírni az összefogásra. Így elkészült az a pályázati anyag, aminek kedvező elbírálása nyomán a városba 400 millió forint vissza nem térítendő támogatás érkezik a következő években.Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a lehetőséggel a helyi civil szervezeteken tudunk segíteni, közösségépítő céljaik és programjaik megvalósítására jelentős összeget biztosíthatunk. Ám résen kell lenniük, hiszen helyben is megjelentek álcivil szervezetek, amelyek nyílt pártpropagandát folytatnak, de most mondom: ebből a forrásból nem kapnak egy fillért sem.

- Miben bízik leginkább és mit kíván 2018-ra?

- Az idei a kiemelkedő fejlesztések éve lehet, aminek csak az önkormányzati hivatali apparátus és a városvezetés munkabírása szabhat határt, márpedig mi felkészültünk. 2018-ra azt kívánom mindegyikünknek, hogy törekedjünk jobbnak lenni, mint amilyenek az előző évben voltunk.


2018 JAN 09 15:19:22/