95 évesen is nagyon penge a dombóvári fejszámoló
Továbbjutott a Hungary’s Got Talent válogatóján Pataki Ferenc, a 95 évesen is számítógépeket megszégyenítő sebességgel hasító fejszámolóművész. A nagy túlélő az orosz hadifogságból 39 kilósan tért haza, miközben szinte teljes családja odaveszett Auschwitzban. Ma már legenda, és a fiatal tehetségek között sem vall szégyent. Sőt.

Pataki Ferenc januárban lesz 95 éves, és ma valószínűleg ő a legismertebb szülötte Dombóvárnak. Ha nem az volt már eddig is. Pataki Feri bácsi más fiatal és örökifjú tehetségekkel együtt a napokban bekerült, majd kevesekkel együtt tovább is jutott a Hungary’s Got Talent válogatóján.
Feri bácsi nem a napokban kezdett híres lenni. A fejszámoló igazi legenda, már ötévesen fellépett tehetségével. Zsidó család sarja, dombóvári tanulmányait követően több rokonát követve orvos akart lenni, de a numerus clausus miatt nem vették fel egyetemre. Zenélni tanult és kalapot készíteni.
1942-ben behívták munkaszolgálatra, 1944-ben megszökött, 45’ elején szovjet hadifogságba került, megszökött, de ismét büntetőtáborba vitték. 1947-ben 39 kilósan ért haza, mivel ruháit darabonként kenyérre cserélte, egy alsónadrágban és egy lepedőben hallgatta meg Rákosi Mátyás beszédét a debreceni pályaudvaron. Pataki Ferenc azóta is végtelenül hálás kemény és szigorú tornatanárának, aki nélkül szerinte nem élhette volna túl a megpróbáltatásokat.
Családjának jelentős részét a háború alatt kivégezték Auschwitzban, szüleit és nagyszüleit a vonatról egyenesen a gázkamrába küldték.
Pataki Ferenc kiválóan megélt tehetségéből, bejárta Európát, éveket töltött mindkét akkori Németországban, de a Szovjetunióba is visszatért, akkor már fellépni, önszántából. Nagyjából kilencven éves kora óta nem nagyon vállalt fellépést, ezért nagy szó a mostani tehetségkutatón való szereplése.2015 NOV 23 08:55:51/