A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön
A mondás a híres környezetvédelmi aktivistától, David Browertől származik és ez a mottója a Föld Napjának, amit április 22-én ünnepelnek meg immár a világ közel 200 országában.

A város önkormányzata idén a Szivárvány Óvodával és a Zöld Liget Óvodával, valamint a Tinódi Ház Nkft-vel közösen próbálta a környezet- és természetvédelem fontosságára ráirányítani a település lakóinak figyelmét.
Az előbbi intézmény évekkel ezelőtt csatlakozott az „Egy gyerek, egy palánta” elnevezésű programhoz. Azóta minden esztendőben a Föld Napja alkalmából a Szivárvány Óvoda udvarát csinosítják a pedagógusok, a dajkák, a csöppségek és szüleik. Április 23-án a város önkormányzata által kialakíttatott kiskert hat virágágyásába és öt ládájába ültettek a gyerekek virágokat, valamint fűszernövényeket. Azokat aztán ők is öntözik és gondozzák, az utóbbiakat pedig fel is használják, például a kicsinyek nagyon szeretik az olyan limonádét, amibe mentaleveleket is tesznek.
Egy másik helyszínen - a Tinódi Ház előtti téren - előbb a Nita Dance Klub táncosai varázsoltak fergeteges hangulatot, majd a látványos előadás után a Zöld Liget Óvodába járó gyerekek és szüleik festették fel az aszfaltra Michael Jackson „Earth Song” című számának szövegét angolul és magyarul.
- A „Föld dalának” nagyon fontos a mondanivalója, hiszen nem elég soha arra figyelmeztetni az embereket, hogy a bolygónk készletei végesek - emelte ki Szabó Lóránd polgármester. - Ezt például jól mutatja a klímaváltozás. A mai nemzedékeknek nagyon sokat kell tenniük azért, hogy ne az utolsó óráit számoljuk meg a Földnek. Dombóváron az önkormányzat jóvoltából számtalan alkalommal hívjuk fel a környezet- és természetvédelem fontosságára a figyelmet. Remélem, hogy ez az értékmentő és -teremtő szemlélet szépen lassan begyűrűzik majd az óvodai nevelésbe, illetve az iskolai oktatásba.
A képviselő-testület vezetője arról is beszélt, hogy a város 13 környékbeli településsel együtt nemsokára elnyeri a „Kapos-hegyháti Natúrpark”-címet. Ráadásul sikerült az Európai Uniótól forrást szerezni arra, hogy a következő években izgalmas, tömegeket megmozgató környezet- és természetvédelmi programokat tartsanak.

2018 ÁPR 25 13:12:35/