A megyei vezetésen „elhasalhat” a foglalkoztatási projekt
Bár az EU-s projekt irányítóhatósága szerint a dombóvári önkormányzat akadálytalanul hozzájuthatna az Európai Uniótól ahhoz a 100 millió forintos támogatáshoz, amellyel helyi vállalkozásokat segíthetne, a fideszes Tolna megyei önkormányzati vezetés mégis „köti az ebet a karóhoz”. A helyi gazdaság élénkítését és ezzel a munkanélküliek számának csökkentését célzó foglalkoztatási paktummal kapcsolatban egy aprócska technikai módosításra lenne szükség, ám a magát lokálpatriótának tartó Fehérvári Tamás elnök erre láthatóan nem hajlandó.

A Tolna Megyei Közgyűlés idei utolsó ülésén Szabó Loránd önkormányzati képviselő arra tett javaslatot, hogy vegyék napirendre a foglalkoztatási paktumos pályázat területi specifikációs mellékletének módosítását, ám ez nem történt meg. Dombóvár polgármestere szerint a megyei önkormányzat - élén az elnökkel - folyamatosan olyan feltételeket szab, aminek következtében az említett pályázatokat nem lehet módosítani.

A szóban forgó ügyben eredetileg a tamási és a dombóvári önkormányzat összesen 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Szabó Loránd korábban elmondta, hogy az országban sehol sincs olyan feltétele az ilyen foglalkoztatási paktumban való részvételnek, mint Tolna megyében, itt ugyanis csak azok a települések használhatják fel a vissza nem térítendő támogatást, melyek a TOP 1-es tengelyben találhatók és valamilyen gazdaságfejlesztést célzó pályázatban is érintettek. Ám - ahogy az már ismert - Dombóvár Város Önkormányzata ilyen pályázatot nem nyert, így pedig másfél évig úgy tűnt, hogy a település jelenléte a projektben felesleges, hiszen az itteni vállalkozások kimaradnak a foglalkoztatás-bővítésre fordítható EU-s segítségből.

Az irányítóhatóság azonban nemrég úgy határozott, hogy Dombóvárra ezt az említett kitételt nem kell használni.

- Nemrég Tamásiban volt egyeztető ülés, ahol a többség egyetértett a fentebb részletezett döntés értelmezésében - emelte ki Szabó Loránd. - Az egyetlen kivétel a Tolna Megyei Önkormányzat osztályvezetője, Naszvadi Balázs volt, aki szerint a területspecifikus melléklet módosításáig hiába hozott ilyen állásfoglalást a hatóság. - Szerintem erre rácáfolt az irányítóhatóság részletes indoklása, amely szerint nem igaz, hogy nem lehet változtatni a kiírásokon.

Mindezek tükrében Dombóvár polgármestere meglepőnek nevezte azt, hogy Fehérvári Tamás továbbra is hátrányos helyzetbe hozza lakóhelye vállalkozásait, sok látja közülük kárát annak, hogy elmarad egy egyszerű, kétmondatos technikai változtatás egy határozatban. Mindehhez csak elnöki döntésre lenne szükség. 

Fehérvári Tamás kikérte magának azt, hogy Szabó Loránd „állandóan ezzel revolverezi”. Az elnök leszögezte, hogy szülő- és lakóhelyét ugyanolyan mércével méri, mint a többi települést. Azzal is védekezett, hogy a döntéseket nem kizárólag a Tolna Megyei Önkormányzat hozza. Visszautasítva Dombóvár polgármesterének vádjait azt is mondta, hogy bár lokálpatrióta, ne várja tőle senki azt, hogy kivételt tegyen városával.

Nem is nagyon tesz, ugyanis vannak olyan fideszes vezetésű Tolna megyei városok, ahol nyolcszor-tizenháromszor akkora az egy főre jutó TOP-források nagysága, mint Dombóváron.


2017 DEC 15 13:57:13/