A munkaerőigény 300 felett, a munkanélküliség 4%-on
Egyebek mellett ez derült ki a településről a Városházán tartott február 5-i közmeghallgatáson. Jó hír, hogy erősödött Dombóvár adóerő-képessége, ugyanakkor rossz hír, hogy emiatt idén 60 millió forinttal kevesebbet kap az önkormányzat központi forrásból szociális segélyekre.

A rendezvényen a helyi munkaerő-piacról kiderült az, hogy a város önkormányzata több olyan programot dolgozott ki, amelyekkel a dombóvári vállalkozásokat tudta segíteni, ezáltal pedig a munkanélküliség is jelentősen csökkent a településen. A munkaképes lakosságnak jelenleg már csak a 4%-a regisztrált állásnélküli, ez az arány megegyezik a Tolna megyei átlaggal.
- Ez az adat jobb, mint az egy évvel korábbi, tehát javulás tapasztalható ezen a területen - mondta el Szabó Loránd polgármester. - Dombóváron 520 álláskeresőt tartanak nyilván, ugyanakkor a városban mintegy 300 betöltetlen munkahely van. Arról, hogy a helyi vállalkozások nem találnak megfelelő szakembereket, már nem az önkormányzat, hanem az állam kezében lévő szakképzés tehet. Az elmúlt évek tapasztalatai egyre inkább azt mutatják, hogy egy állami gigaközpont nem tudja eredményesen és hatékonyan működtetni a az országos szakképzést, amely így nyilvánvalóan nem tud jól reagálni a helyben fellépő igényekre. Gondolkodunk azon, hogy az önkormányzatunk hogyan tudna helyi szakképző programot indítani a gyorsan változó piaci elvárásoknak megfelelően.
A közmeghallgatáson az is elhangzott: a helyi gazdaság élénkülését mutatja az is, hogy az állam idén 60 millió forinttal kevesebb támogatást ad a város önkormányzatának szociális segélyekre. Az összeg nagyságáról az adott település adóerő-képessége alapján döntenek központilag, ebben pedig egy kategóriát előrelépett a város, mely jelenleg Kaposvárral azonos szinten van.


2018 FEB 20 09:30:46/