A nagy változás éve után a közösségépítésé jön
 2016 a jelentős változások éve volt Dombóváron, 2017 pedig a remények szerint a nagy beruházások, de egészen biztosan a közösségépítés éve lesz Szabó Loránd polgármester szerint. Interjúnkban arról faggattuk: milyennek látta az előzőt és milyennek szeretné az ideit a város első embere.
Kezdjük azzal, hogy mi volt a legjelentősebb változás 2015 és 16 között?

A város irányításában 2016 jelentős változásokat hozott. Az egyik legfontosabb talán az volt, hogy az előző évnek már komoly, kibővült ismeretekkel és tapasztalatokkal futott neki a testület, illetve azok a képviselők is, akiknek ez az első ciklusa. Az sem elhanyagolható vívmány, hogy az elmúlt évben a rosszindulatú ellenzéki próbálkozások is alábbhagytak. Nem volt már olyan téma, amibe érdemben bele tudott volna kötni az ellenzék, ami egyértelmű jele annak is, hogy a város érdekében hoztunk döntéseket.

 

Akkor javult a viszony az ellenzékkel?

Még ezt is megkockáztatnám, ugyanakkor míg más karácsonykor jókívánságokat helyez el a Facebook-oldalán, a helyi Fidesz egy kreált történethez tartozó bírósági idézést tett ki. Ám, ahogy a többi hasonló ügy, így ez sem vitte át az emberek ingerküszöbét. Viszont 2016-ra már kiderült az összes korábbi, még fideszes többségű önkormányzathoz kötődő balhé, mostanra az összes ilyen csontváz kidőlt már a szekrényből, legalábbis remélem.

 

Az itt élők többségét vélhetően jobban érdekelték a programok, rendezvények, ezeket hogyan értékelné?

2016-ban tovább fejlődtek az általunk kitalált új programok. A Hat vár – hat rád, a Négy láng futás, az adventi programok egyre sikeresebbek, de a meglévő hagyományokat is őrizzük, az újévi koncert, a művelődési ház és a könyvtár hagyományos rendezvényei is régi fényükben pompáznak. Mindebben nagy szerepe van a Tinódi Háznak. Itt az évi két nagy volumenű rendezvényhez jelentős előadássorozatok, izgalmas ingyenes előadások, ifjúsági programok társultak 2016-ban is és egyre nagyobb terhet vesz át a művelődési ház az önkormányzattól a városi programok szervezésében is. 2017-ben további előremutató tervei vannak az intézménynek: a kisebbségek felé bővít, de már a csillagok felé is kacsingat a Tinódi Ház, de erről többet most nem árulok el.

 

Az új városvezetés nagy hangsúlyt fektet a sportra, ez hogyan nyilvánult meg 2016-ban?

Fontos változás, hogy kézbe vettük a foci irányítását. A klubnál bűncselekmény is felmerült, de kifizettük a tartozásokat. A sport terén fontos fejlesztések sora jött létre 2016-ban. Megvalósult a szigeterdei közvilágítás első üteme a futópálya egyik szakaszán, biztosítottuk az Ovi–Foci pálya telepítéséhez a feltételeket, élőfüves edzőpályát építettünk a Szuhay Sportcentrum területén, új kosárparkettát kapott a sportcsarnok és sportszobát a gimnázium, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az intézményekkel ugyanakkor nem lehetünk elégedettek, vannak rossz állapotúak az óvodák és az idősellátásban érintettek között is. A Platán otthonnak a tetőszerkezetét kell megújítani, a volt zeneiskolához pedig hozzá kell nyúlni akkor is, ha nem nyer az erre beadott pályázat.

 

Más területeken viszont folytak fejlesztések, melyek voltak a legfontosabbak?

Sikeres volt a Dombóvár Dolgozik program, csaknem 30 főnek adtunk munkát, 4000 négyzetméteren építettünk új járdát egy új betonelem-gyártó gép segítségével, és ez még csak a kezdet.  Bővítettük a térfigyelő kamerarendszert és a kórházi parkolót is. Végre teljes hosszában járható a Radnóti utca, a Bajza utca aszfaltburkolata tükör simaságú lett. Sok kellemetlenséget okoz a még most is zajló Petőfi utcai felújítás, de már látni az alagút végét. Itt kicserélték a teljes víz- és szennyvízhálózatot, megoldották a felszíni vízelvezetést és térköves burkolatra cserélik az összetöredezett aszfaltot. A Pannónia utcai, korábban lerobbant bérházra meg rá sem lehet ismerni. Büszkék vagyunk a Gólyavárnál végzett régészeti munkákra is, amelyeket 2013 óta a város finanszíroz és tavaly is jelentős eredményeket hozott.


Nagy reményeket fűzött a Dombó kártyához, beváltotta ezeket?

Örömmel mondhatom, hogy a Dombó kártya nagy siker: több mint 3000-et regisztráltak belőle. Jelentős kedvezményeket biztosít egyebek mellett a Tinódi Ház programjaihoz, de folyamatosan nő az elfogadóhelyek száma és már pontgyűjtésre is alkalmas. Ide tartozik, hogy 2017-ben már a Dombó pass kártya bevezetését tervezzük turistáknak. A cél, hogy a fizetős, de jelentős kedvezményeket biztosító kártya segítsen a turistáknak értelmes programokat találni, ha már alaposan kiáztatták magukat Gunarasban.


Lapozzunk: mit tart 2017 legnagyobb kihívásának?

A 2017-es év egyik fontos célkitűzése, hogy Dombóvár ragyogóan tiszta város legyen, ami elengedhetetlen a fürdővárosi ranghoz. Ebben nincs alku, a városfenntartást végző cégtől elsősorban ebben kérünk helytállást. Fontos célnak tartom a térségi, Dombóvár központú Natúrpark kialakítását is, 2016-ban jelentős előkészítő munka folyt már ennek érdekében.


Dübörög az uniós fejlesztési ciklus, mi várható Dombóváron?

Az idei év első pár hónapja valóban az uniós pályázatok bűvöletében telik majd. 18 Európai Unió által finanszírozott felhívásra pályáztunk, több mint 30 millió forintot fordítottunk tervek készítésére. Szerintem ezeknek a fejlesztési elképzeléseknek a szakszerű és szabályos megvalósításai jelentik a legnagyobb kihívást 2017-re. Egy biztos: a mutyi Dombóváron megengedhetetlen, nem állunk be a sorba.


A pályázatok sorsa már nem a város kezében van, ezeket leszámítva milyen évet szeretne a városnak?

A pályázatok sikerétől függetlenül 2017 a közösségépítés éve lesz a városban. Úgy látom, mára azok is rájöttek, hogy magasztosak a szándékaink, akik nem minket támogatták a választáson. Ezért a közösségépítés elsődleges cél, fontos, hogy minden dombóvári dolgozhasson ennek érdekében, aki akar. Egyébiránt 2017-ben is számítunk a vállalkozásokra, akiknek nem győzöm megköszönni, hogy adóforintjaikkal már most is erőn felül járulnak hozzá Dombóvár működéséhez. Elismerem, hogy a terhek már-már nyomasztónak tűnhetnek, de a kormány évről évre kevésbé dotálja az önkormányzatokat, ezért egy település sem működhet vállalkozásai segítsége nélkül.

2017 JAN 06 14:58:12/