Béke a belépőnek, az itt lakóknak üdvösség adassék
Ez a felirat állt a Dombaiak várának egyik kapuja felett, - olvashatjuk Dr. Szőke Sándor több kiadást is megért monográfiájában. Reméljük igaz-e felirat a régészekre is, akik a napokban is folytatják a feltárást a várostól délre a Kapos déli partján, az ártérből kiemelkedő egykori szigeten a Gólyavár romjainál

A tavalyi és az idei közel másfél hónapja tartó ásatások alapján már nem csak belépőnek, hanem itt lakóknak tekinthetjük őket. Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja, hogy a városba vezető egyik kakasdombi sétájuk alkalmával az Arany János tér 12. számú lebontott ház téglái, törmelékei között a Gólyavárból elhordott másodlagosan felhasznált kőből faragott boltív részletére lettek figyelmesek, amelyet ezt követően az önkormányzat a napokban védett helyre szállított. (Amikor a 18. század első felétől megépültek a Kakasdomb házai, a korábban lerombolt (1702.) vár köveit is felhasználták az építkezésekhez és ez így volt később is.)
Következzen egy rövid összeállítás az ásatásról, a legfrissebb régészeti eredményekről:
A vár középtengelyében öt árokban,valamint az északkeleti és északnyugati falcsonknál két szelvényben dolgoznak a szakemberek. Az elmúlt időszak eredményeként megtörtént a vár területének körülhatárolása, és az építési periódusok meghatározása. A vár első építési szakaszának datálásához többek között a nagyszámú kályhacsempék nyújtanak segítséget. Ezek alapján a vár vélhetően az Anjou-kor (1300-as évek) végén épült. Először a téglalap alaprajzú vár épült meg az északi oldalon egy palotaszárnnyal (ez az a rész ahol a kőből épült falcsonk látható vele egyvonalban a két kisebb falcsonk), a nyugati oldalon a főbejáratul szolgáló kaputoronnyal, a kapubejárókkal. A vár építésének második periódusában az északi oldalt erősítették meg két toronnyal. Valószínűleg ezzel egyidőben épült meg a vár déli oldalán végigfutó palotaszárny is, ami lehetséges, hogy lovagteremként szolgált. Később a vár védelmének megerősítése céljából a vár területének egyes szakaszain a várfalakat megerősítették; a meglévő várfalhoz kívülről építettek hozzá egy falat, a már meglévő és az új fal közti részt törmelékréteggel töltötték fel. A Kapos által körülölelt szigeten épült Tinódi Lantos Sebestyén egyik históriás énekében is megénekelt vár udvarának belső területe kb. 30x24 m volt.
(A Gólyavárnál folyó ásatások legfrissebb eredményeiről készült cikket Berta Adrián régész tájékoztatása alapján állította össze: M.Á.)

2015 AUG 07 21:46:47/