Bekötött szemmel
A Helytörténeti Gyűjteményben jelenleg is látogatható a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” című vándorkiállítása.
A speciális tárlat szervezőinek az volt a célja, hogy a látássérült és a vak emberek interaktív módon együtt váljanak a kiállítás közönségévé a látókkal. A tapintható kiállításon kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, látás-, hallássérült alkotók műveit mutatták be.
A kiállítás népszerűségét mutatja, hogy városunk számos oktatási intézményéből érkeztek csoportok, hogy az alapítvány Budapestről érkezett látássérült munkatársainak szakavatott vezetésével beleéljék magukat a gyengén látók vagy a vakok helyzetébe. A gyerekek bekötött szemmel haladtak, tapintással ismerték meg a kiállított tárgyakat, míg látássérült társaik az alkotásokról és a művészekről meséltek nekik.
Az ilyen módon „végig élt” kiállítás hozzájárult a fiatalok szociális érzékenységének kialakulásához, hiszen szinte valamennyien kiemelték azt, hogy mennyire más volt így átélni a műalkotásokat, mennyivel könnyebb látni is azokat, illetve miről maradnak le azok, akik nem tapasztalhatják meg a látásból fakadó élményeket.
2015 MÁR 27 15:26:54/