Dombóvári delegáció járt Izraelben
Dombóvár önkormányzata már régebb óta tervezte testvérvárosi kapcsolat kiépítését egy izraeli településsel, erre október végén kerítettek sort.A kapcsolatfelvételt elsősorban az indokolta, hogy Dombóváron korábban igen szép számú zsidó lakosság élt.

Ezt bizonyítják a mai napig fennálló emlékművek is, mint az 1885-ben épült zsinagóga vagy a mellette elhelyezkedő imaház.


Bár az épületek állaga az évek során jelentősen leromlott, a megmaradt falak, falfestmények és a bútorzat mind a régmúltról árulkodnak. Több jelentős zsidó származású vállalkozó élt Dombóváron, akik meghatározó szerepet játszottak a város gazdasági és kulturális életében. 1944. május 15. és 17. között feltehetően 622 zsidót hurcoltak el Dombóvárról koncentrációs táborokba, közülük körülbelül 90-en élhették túl a holokausztot. Az elhurcoltak emlékére 1947-ben emeltette a város a Mártírok emlékművét, az egykori gettó helyén pedig emlékszikla áll. Dombóvár határában fellelhető egy zsidó temető is, mely a mai napig értékes és hasznos információval szolgál az egykori közösségről.


Az önkormányzat igyekszik ápolni és őrizni a helyi zsidóság emlékét, melyben a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság, mint civil szervezet is segítségére van. Három évvel ezelőtt Dombóvárra utazott Kirjat Malachi város delegációja, ezért adott volt, hogy Dombóvár a település új vezetésével kívánja felvenni a kapcsolatot, melyben a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség és Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság is segítségünkre volt.


A dombóvári 4 tagú delegáció 2015. október 27. és 30. között utazott az izraeli Kirjat Malachiba, ahol nagyon szívélyesen fogadták a magyar küldöttséget. Szabó Loránd polgármester bemutatta Dombóvárt, tájékoztatta az ottani városvezetést az önkormányzat terveiről, a város zsidósághoz való kötődéséről, történelmi emlékeiről. A két település a kulturális kötődésen kívül gazdasági szempontból is mutat közös jellemvonásokat, ugyanis Kirjat Malachiban jelentős acélipari tevékenység folyik, gyógyszergyárral (Novis) és húsüzemmel rendelkezik. Futball és kosárlabda csapatok, valamint karate egyesület tevékenykedik a városban, de uszodája is van. Buszos városnézésre is elvitték a delegáció résztvevőit, mely során bemutatták a város iparnegyedét és az épülő 6000 új lakást. Felkeltette az izraeli település érdeklődését dr. Riesz József tevékenysége, amely a jövő kulturális együttműködésének záloga is lehet.


A találkozó zárásaként Szabó Loránd Kirjat Malachi vezetését 2016. június 25-26-ára invitálta Dombóvárra a Hat vár hat rág programra és a holokauszt megemlékezésre.

2015 NOV 04 10:23:50/