Dombóvári értékek a Megyei Értéktárban
A Tolna Megyei Értéktár Bizottság február 24-i ülésén összesen 48 felterjesztésről döntöttek, melynek eredményeként a Tolna Megyei Értéktár újabb 17 értékkel gyarapodott.
A Dombóvári Értéktár Bizottság felterjesztése alapján kulturális örökség kategóriában három dolog került a Megyei Értéktárba:
Gólyavár
A Kapos-völgy egyik terasz-szigetén épült vár, melynek egyik tulajdonosa az a bizonyos Csák nembéli Péter, akinek utódai a Dombói, Dombai nevet vették fel. A vár falai között több alkalommal megfordult Tinódi Lantos Sebestyén, akinek első műve, a Jázon és Médea históriája Dombó várában íródott 1537-38 táján. A vár romjainak feltárását tavaly nyáron kezdték el, a munkálatok ebben az évben folytatódnak.
Kaposmenti fehérhímzés
A Kaposmenti fehérhímzés a régió fehér hímzéseinek szerves része, amely gazdag motívumkinccsel, egy-egy növényi ornamentika változatos megjelenítésével, a 19. század második felétől vált a Kapos-Koppány völgyének meghatározó népi díszítő művészetévé, különösen a férfiingek esetében.
Kossuth-szoborcsoport
Az első felelős független magyar kormány tagjait ábrázoló szoborcsoport eredetileg 1927-1951-ig a Parlament előtt állt, majd a Rákoskeresztúri Új Köztemetőbe vitték. A szobrokat 1959-ben Antal István helyi községi tanácselnök Dombóvárra szállíttatta, ahol azokat később a Szigeterdőben állították fel.
Egészség és életmód kategóriában került a Megyei Értéktárba a Gunarasi gyógyvíz.
Gunarasfürdő vizének gyógyvízzé nyilvánítására több mint három évtizede került sor. A gyógyturizmus alapját a magas fluorid tartalommal rendelkező alkáli-hidrokarbonátos víz képezi, ami számos betegség, tünet kezelésére alkalmas.
2015 MÁR 04 08:40:00/