Egyre kevesebb a Gólyavár titka
Béke a belépőnek, az itt lakóknak üdvösség adassék – ez a felirat állt a Dombaiak várának egyik kapuja felett, amint az dr. Szőke Sándor több kiadást is megért monográfiájában áll. Reméljük igaz e felirat a régészekre is, akik a napokban folytatják a feltárást a várostól délre a Kapos déli partján, az ártérből kiemelkedő egykori szigeten a Gólyavár romjainál. 

A tavalyi és az idei közel másfél hónapja tartó ásatások alapján már nem csak belépőnek, hanem itt lakóknak tekinthetjük őket. Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja, hogy a városba vezető egyik kakasdombi sétájuk alkalmával az Arany János tér 12. számú lebontott ház téglái, törmelékei között a Gólyavárból elhordott másodlagosan felhasznált kőből faragott boltív részletére lettek figyelmesek, amelyet ezt követően az önkormányzat a napokban védett helyre szállított. Amikor ugyanis a 18. század első felétől megépültek a Kakasdomb házai, a korábban lerombolt vár köveit is felhasználták az építkezésekhez, és ez így volt később is.

 

A legfrissebb régészeti eredmények azonban ennél is érdekesebbek. A vár középtengelyében öt árokban, valamint az északkeleti és északnyugati falcsonknál két szelvényben dolgoznak a szakemberek. Az elmúlt időszak eredményeként körülhatárolták a vár területér és meghatározták az építési periódusokat. A vár első építési szakaszának datálásához többek között a nagyszámú kályhacsempe nyújt segítséget. Ezek alapján a vár vélhetően az Anjou-kor (1300-as évek) végén épült. Először a téglalap alaprajzú vár épült meg az északi oldalon egy palotaszárnnyal (ez az a rész, ahol a kőből épült falcsonk látható, vele egy vonalban a két kisebb falcsonkkal), a nyugati oldalon a főbejáratul szolgáló kaputoronnyal, a kapubejárókkal.

 

A vár építésének második periódusában az északi oldalt erősítették meg két toronnyal. Valószínűleg ezzel egy időben épült meg a vár déli oldalán végigfutó palotaszárny is, ami lehetséges, hogy lovagteremként szolgált. Később a vár védelmét hatékonyabbá téve egyes szakaszain megerősítették a várfalakat: a meglévő várfalhoz kívülről építettek hozzá egy falat, a már meglévő és az új fal közti részt törmelékréteggel töltötték fel. A Kapos által körülölelt szigeten épült Tinódi Lantos Sebestyén egyik históriás énekében is megénekelt vár udvarának belső területe nagyjából 30x24 méteres volt.

 

(A Gólyavárnál folyó ásatások legfrissebb eredményeiről készült cikket Berta Adrián régész tájékoztatása alapján összeállította: M.Á.)


2015 AUG 19 08:48:35/