Együtt ünnepeltek a helyi nemzetiségek
Egy év kihagyást követően - a hagyományokat folytatva - ismét közösen rendezték meg a helyi nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek az Adventi Gálaműsorukat a Kisebbségek Napja alkalmából.

Az Apáczai Csere János Szakgimnázium dísztermét teljesen megtöltötték azok a nemzetiségi nyelv, hagyományok és kultúra iránt érdeklődő helybeliek, akiket elsőként Vesna Haluga, Horvátország pécsi főkonzulja köszöntött és kívánt mindenkinek áldott, békés karácsonyt magyarul.

A rendezvény díszvendége, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében arról szólt, hogy a Parlament 1994-ben fogadta el a 13 hazai nemzetiségről szóló törvényt. Ehhez a jogszabályhoz hasonlóra nincs példa a hazánkat körülvevő országokban, de az európai nagyhatalmak közül is csak kevés hozott eddig határozatot a náluk élő különböző nemzetiségek jogairól. A politikus - aki Dombóvár országgyűlési képviselője is - az országban egyedülállónak és követendőnek nevezte azt az együttműködést, amit most már hosszú évek óta folytatnak közös programjaik sikeréért a helyi nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek.

Krémer György, az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat Tolna megyei irodavezetője kiemelte, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon nyílik igazán először lehetőség arra, hogy az Országgyűlésbe ne csak szószólókat delegálhassanak a hazai nemzetiségek, hanem teljes jogú parlamenti képviseletet gyakorolhassanak.

Az Adventi Gálaműsorban színpadra lépett és hatalmas siker aratott a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont tamburazenekara és kórusa, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Dombóvári Egyesületének tánccsoportja, az Alte Herren Német Nemzetiségi Fúvószenekar, valamint négy helyi roma táncos és egy versmondók.

Ligorovics Zsolt, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt a jelenlévőknek.

Dr. Hegedűs János, a helyi római katolikus egyházközség plébánosa az adventi időszak meghitt hangulatáról és az emberi szeretet fontosságáról mondta el gondolatait.     

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Glaub Róbert ezúttal adta át első alkalommal azokat a kitüntetéseket, melyeket a helyi német nemzetiségi nevelésben-oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok és óvodai dolgozók, valamint a helyi német nemzetiségi nyelvoktatásban résztvevő és remek eredményeket elért diákok elismerésére alapítottak. ADombóvári Német Nemzetiségi Nevelésért-Oktatásért Díjatkét olyan személy - Tillman Jánosné óvónő és Männerné Kovács Erzsébet dajka - érdemelte ki, akik nemrégiben vonultak nyugdíjba munkahelyükről, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodából.A Dombóvári Német Nemzetiségi Ifjúsági Díjat Ábrahám Nóra, a József Attila Általános Iskola tanulója, Misik Máté, a Belvárosi Általános Iskola diákja, valamint az Illyés Gyula Gimnáziumba járó Pápai Fruzsina vehette át. A kitüntetettek egy-egy szép órát, a fiatalokat lelkiismeretesen felkészítő pedagógusok - Glaubné Nagy Ildikó, Schwarz Anikó és Markóné Szabó Laura -pedig virágcsokrot kaptak.


2017 DEC 15 13:55:45/