Elmélkedésre hív a Gyöngy születése
Dombóvár újabb köztéri remekművel gazdagodott: hosszú várakozás után elfoglalta méltó helyét Párkányi Raab Péter a „Gyöngy születése” című képzőművészeti alkotása.

Dombóvár újabb köztéri remekművel gazdagodott: hosszú várakozás után elfoglalta méltó helyét Párkányi Raab Péter a „Gyöngy születése” című képzőművészeti alkotása. 
A szoboravató ünnepséget a Dombóvári Helytörténeti Múzeum kertjében tartották meg augusztus 28-án. Párkányi Raab Péter a „Gyöngy születése” című alkotása itt találta meg – várhatóan – végleges helyét. A rendezvényen Máté Zoltán, a Hamulyák Közalapítvány elnöke mondott avatóbeszédet. 
 
Párkányi Raab Péter Balassagyarmaton született, munkáival országszerte találkozhatunk. Kaposváron a Trianon Emlékművet, Budapesten az Új Nemzeti Színház szoborparkjában álló életnagyságú szobrait, Dombóváron az Arany János téri II. világháborús emlékművét csodálhatjuk meg. 

A város önkormányzata által létrehozott Hamulyák Közalapítvány szívügyének tekinti Dombóvár szépítését, arculatának fejlesztését, értékeinek megőrzését, feladatának a meghatározó épített értékek védelmét, karbantartását illetve helyreállítását. Ennek a munkának köszönhető a Hamulyák emlékoszlop, a Jókai utcában álló Assisi Szent Ferenc szobor, az említett II. világháborús emlékmű és a jelen esemény apropójául szolgáló Gyöngy születése is.

Dombóvár új ékessége a szervezet problémái miatt sokáig csak a városháza épületében volt látható, de végül megérdemelt helyére került. Az egyébként köztiszteletben álló alapítvány súlyos anyagi problémákkal küzdött az elmúlt években. Sorai rendezésére ez év januárjában, újjáalakulásával nyílt lehetőség, az évek során felhalmozott adósság kiegyenlítése több köztéri alkotás városi tulajdonba adásával valósult meg. A gondok ellenére az alapítvány továbbra is eredeti célját szem előtt tartva dolgozik.

A szoboravatón elhangzott: érdekes párhuzam figyelhető meg életutunk és a gyöngy születése között. Az ember számára példaértékű, ahogy a kagylónak szenvedést okozó parányi szennyeződés végül kinccsé nemesedik. Ahogy a kagyló teste egy apró iszapszemcsét értékes igazgyönggyé változtat, úgy formálnak minket az emberi élet megpróbáltatásai értékessé, erőssé és bölccsé. Dombóvár legújabb színfoltja talán ezek miatt is hív egy kis csendes elmélkedésre mindenkit a
polgármesteri hivatal melletti Eszterházy parkba. 
2015 SZE 09 14:41:34/