Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra az idősek
Több fontos döntés is született a képviselő-testület november 30-i ülésén. Ezekről Szabó Loránd polgármester számolt be sajtótájékoztatóján.

A hulladék-gazdálkodásról szóló rendeletet jelentősen módosította az önkormányzat. Régóta probléma volt Gunaras bekapcsolása ebbe a rendszerbe, januártól azonban kötelező lesz ott is a közszolgáltatás igénybe vétele. Ez viszont egyben azt is jelenti a vonatkozó törvényből adódóan, hogy Gunarasban csak a felét kell fizetni a dombóvári díjnak, mivel üdülőterületről van szó. Az december közepén derül ki, hogy pontosan melyik szolgáltatóval, de kötelező lesz szerződést kötni a szemét elszállítására a gunarasi ingatlantulajdonosoknak, illetve -használóknak.

- Ennek az állandó lakosok, akikből már 189 van, örülhetnek, mert megszűnik az eddigi áldatlan állapot - mondta a polgármester. A nyaralóval rendelkezőknek lehetőségük van három hónapra szüneteltetni a szolgáltatást és ez akár folyamatossá is tehető, így kár őket sem éri.

A város legforgalmasabb útja - a 61-es számú - is szóba került az ülésen. Mindenki arra vár, hogy lesz-e elkerülő út, mert a Rákóczi utcában és Tüske egyes részein már szinte képtelenség lakni.

- Erre mostanában sajnos nem lehet számítani - emelte ki Szabó Loránd - Most arról döntöttünk, hogy a Gagarin utcához hasonlóan a Rákóczi utca két oldalára is sövényt telepíttetünk, ami valamelyest csökkenti a por- és zajszennyezést, valamint felfogja a házak falára felfröccsenő sarat, valamint csapadékvizet.

Az önkormányzati hivatal és a HACS Egyesület felmérte azt, hogy a Rákóczi utcai ingatlantulajdonosok közül ki gondolkodik abban, hogy önkormányzati támogatás esetén hangszigeteltre cserélné portája nyílászáróit, ez jelentős segítség lehet a forgalmas út mentén. Több mint egy tucatnyi család fogadná el a támogatást. Annak mértékéről tavasszal várható döntés, nyáron pedig megkezdődhet az ajtók és az ablakok cseréje.

Döntés született az ülésen a Szigeterdő zöldterületeinek megújításáról is. Ott elöregedett fákat kell kivágni és helyükre újakat telepíteni, de modernizálásra vár az „őskövületnek” számító játszótér is. Annak egyik elemét teljesen le kellene bontani, a másikat felújítani. Az említett munkára a tervek szerint összesen 2,5 millió forintot fordítanak. Az egyik sétány burkolatcseréjét is elhatározta az önkormányzati többség, ezeket a döntéseket a két fideszes és a jobbikos képviselő nem támogatta. A világítás korszerűsítésére 4,5 millió forintot fordítanak a parkban. Bár a rekortán futópálya idén elkészült, a sötétben nem biztonságos használni, további 150 métert világítanak ki.

Szabó Loránd a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város idős lakói idén egy 4000 forintos Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra az önkormányzattól. A mintegy 800 fő 80 éven felüli nyugdíjas korábban csomagot kapott, ezt most egy sokrétűbben felhasználható ajándékra cserélte a település vezetése.

A Fidesz és a Jobbik közt folyó országos plakátháborúból a város önkormányzata is profitálhat. A plakátokra vonatkozó törvény szerint építményadó vethető ki a reklámhordozókra. A városban felállított 15 óriásplakáthelyre négyzetméterenként 12.000 forint adót vet ki a képviselő-testület, ebből csaknem 2,2 millió forint bevétel származik majd. A Citylight-táblákkal, a fényreklámokkal és a kisebb reklámhordozókkal együtt összesen közel 2,8 millió forintra számíthat a város.

A földadó kivetése előtt nagyjából egy évig tárgyalt az önkormányzat vezetése a gazdák választott képviselőivel.

- A 13 legnagyobb földtulajdonosnak és -bérlőnek az volt a kérése, hogy 2017-ben ne legyen adó és közben kidolgozhassák azt, hogy miként fizetik be az elvárt mintegy 13-14 millió forintot - hangsúlyozta a polgármester. - Több mint tízszer tárgyaltunk, de a másik oldalról nem érkezett meg a javaslat. Ennek ellenére az eszmecserék előremutatónak értékelem. 2018 január 1-től az önkormányzat bevezeti a földadót, melynek mértéke a szántó és az erdő művelési ágú ingatlanok esetében 250 forint/aranykorona/év lesz.

A Dombóvári Sportiskola Egyesület két pályázaton összesen 14 millió forint támogatást nyert el, az egyikből a szárazföldi edzőterem újulhat meg, a másikból pedig váróhelyiség építenek a úszni járó gyerekek szüleinek, az edzőknek irodát-pihenőt hoznak létre és mozgáskorlátozott mosdót is kialakítanak.


2017 DEC 04 12:14:19/