Fegyelem és fejlesztések: elfogadva az idei költségvetés
Civil- és sporttámogatásokról, fejlesztési hitel felvételéről és az önkormányzat 2018-as költségvetéséről is döntött a város képviselő-testülete a közelmúltban. A legfontosabb ügyekről március 2-án tartott sajtótájékoztatót Szabó Loránd polgármester.

A települést irányító grémium február 22-i ülésén döntött a civil- és a sporttámogatások odaítéléséről. Az előbbi továbbra is úgy zajlik, hogy a Civil Tanács javaslatot tesz a keret felosztására, a képviselő-testület pedig változtatás nélkül elfogadja azt. Annak ellenére járt el így az önkormányzat, hogy számos képviselő és a polgármester sem értett egyet minden egyes összeggel, vagy céllal, de ragaszkodtak a hagyományhoz.
- Örvendetes az, hogy eltűntek a keret körül lebzselő álcivil, politikai célú szervezetek - emelte ki Szabó Loránd. - A politikai célzattal nem lenne gond, hiszen a Természetesen Dombóvár is ilyen, de nekünk eszünkbe nem jutott a civil keretre ácsingózni, nem úgy, mint korábban egyes, főleg a Fideszhez köthető helyi szervezeteknek. Most 2 millió „civil” forint odaítéléséről döntöttünk, ugyanennyi pénz kapcsolódik majd a HACS-pályázatokhoz.
2017-ben az önkormányzat 98 millió forint támogatást nyújtott a helyi sportéletnek. Ebben volt egyesületi működésre és létesítmények fenntartására nyújtott összeg is. Sportcélokra ezúttal 26 millió forintot osztott szét a testület.
A Város Hete alkalmából Földi István nevét veszi fel a városi könyvtár. A Kézdivásárhelyen született és a dombóvári gimnázium igazgató-helyetteseként tíz éven át tevékenykedő pedagógus gazdag írói munkásságának talán legismertebb eleme a Gábor Áronról szóló regénye. A madéfalvi veszedelemről szóló színdarabját - egyedi kiadványként - szintén a Város Hete alkalmából jelenteti meg az önkormányzat.
Július 14-én Dombóváron lesz a Regionális Vasutas Nap. A szervezők kérésére a képviselő-testület ingyen bocsátja rendelkezésre a nagyszabásúnak ígérkező rendezvényre a tulajdonában lévő Szuhay Sportcentrumot. Várhatóan a Dél-Dunántúlról több százan érkeznek majd a szabadidős-szórakoztató programra.
A március 1-jei kihelyezett várongi ülésen fogadta el képviselő-testület a település idei költségvetését. A főösszeg 3,2 milliárd forint, ebből 500 millió célozza meg a helyi fejlesztéseket, de a már elnyert pályázati támogatások nem tartoznak ide.
- Az eddigi fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően a város napi működése biztosított, emellett számos jelentős fejlesztésre lesz lehetőségünk - mondta a polgármester. - Beruházások várhatóak az utak és a járdák tekintetében, a víz- és a szennyvízszolgáltatás, valamint a sport terén. Újabb ovifoci pályát avatunk, ezúttal Újdombóváron és a hosszú ideje tervszerűen folyó település-szépítés sem áll le.
Döntöttek a várost ért méltatlan helyzet miatt arról, hogy a 12 elcsalt pályázat ügyében megindítják a kártérítési pert. Első körben olyan hatóságokhoz fordulnak, amelyek az esélyegyenlőséggel foglalkoznak.
- Dombóvár igazságtalanul elesett az Európai Unió ezen forrásaitól, ez pedig felveti a döntésben közreműködő megyei önkormányzati vezető, Fehérvári Tamás és Kerecsényi Márton képviselő felelősségét, akik ráadásul helyi lakosok - hangsúlyozta a polgármester. - Ez az eljárás annyiban más, mint az eddigiek, mert itt már konkrét kártérítési összegek is kockán forognak. 35 millió forint közvetlen költséget mutattak ki a pályázatok elkészítésével kapcsolatban, de az elmaradt haszon ennek az összegnek majdnem a kilencvenszerese, egészen pontosan 3,2 milliárd forint. Hosszú, kemény munka lesz, de a város érdekében mindent meg kell próbálni.
Ha a települési önkormányzat által nagy reményekkel benyújtott EU-s fejlesztési pályázatok közül legalább néhányat támogatásban részesítettek volna a döntéshozók, akkor az önkormányzat most nem kényszerülne 250 millió forintos hitelfelvételre. Ám mivel a fejlődés nem állhat meg a mindennapi élet különböző területein és ez a dombóváriaknak is jogos igénye, 25 esztendős törlesztésű fejlesztési kölcsön felvételéről határozott a képviselő-testület. A polgármester szerint az éves szinten 10 millió forintos visszafizetési terhet a város önkormányzatának költségvetése elbírja. Három célt - az Arany János téri orvosi rendelő modernizálását, a bölcsőde korszerűsítését, valamint a hajléktalanok nappali melegedőjének új helyen való kialakítását - már korábban meghatároztak. Most újabb kettőről döntöttek: a szőlőhegyi kerékpárút első ütemét és a Tinódi Ház előtti tér rekonstrukcióját kívánják megvalósítani. Az előbbi beruházás már megkezdődött, az utóbbinak pedig kész a terve, mely szerint szép, letisztult, nem hivalkodó, sok zöldfelületet tartalmazó közterület alakítható ki a művelődési otthonnál.

2018 MÁR 05 14:59:48/