Filmvetítés és Zsinagógakoncert Dombóváron
Október 7-én a volt mozi épületében kezdődött a programsorozat, ahol a Saul fia című filmet tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követőn a Deák Ferenc utcai zsinagógában egyedi hangversenyformában, teltház előtt lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar.

Az „Újjászülető zsinagógák” című koncertsorozatnak köszönhetően a dombóvári zsinagóga újra megtelt élettel, zenével, kultúrával. Magyarországon a holokauszt következtében számos zsinagóga elvesztette eredeti funkcióját, rendeltetését és elnéptelenedett sivár épületté vált.

 

A zenekar célja, hogy koncertsorozatával megtörje a hagyományos kereteket és a koncerttermek falain túl, ezeken a formabontó helyszíneken kerüljön kapcsolatba a közönséggel. A kezdeményezés lehetőséget nyújt arra, hogy ezúton újra életet leheljenek a különleges és felbecsülhetetlen értékkel bíró létesítményekbe.

 

A színültig telt dombóvári épületben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője beszélt a zsinagógák építészeti elemeiről, funkciójáról, illetve a helyi zsidóság történetéről. A rabbi közreműködésével a dombóvári rendezvényen fellépő művészek egy tartalmas és felejthetetlen estével ajándékozták meg a közönséget.


2015 OKT 08 13:06:26/