Foglalkoztatás bővítés és járdafelújítás
A „Dombóvár dolgozik” elnevezésű projektet, azaz a jelenleg futó önkormányzati ciklus legfontosabb programját jelentette be sajtótájékoztató keretében Szabó Loránd polgármester április 14-én, a városházán.

A projekt elsőrendű célja a jelenlegi munkanélküliségi ráta mielőbbi 6-7 %-ra való csökkentése a foglalkoztatás bővítésével. Ennek elérésére Európai Uniós pályázatot nyújtanak be, melynek segítségével a Tüskei Ipari Parkban komoly infrastrukturális fejlesztésekre nyílik lelhetőség, továbbá 8,4 hektáros zöld terület felszabadításával további munkahelyeket teremtő cégeket vár az önkormányzat. Természetesen az új munkahelyekhez szükséges képzésben is segítő kezet tud majd nyújtani a városvezetés. (Európai Uniós TOP –os pályázatok)


A tájékoztatón Szabó Loránd örömmel jelentette be, hogy az önkormányzati tulajdonú, közfoglalkoztatottakat alkalmazó Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nkft. pályázatot nyert a Dombóvár dolgozik programhoz kapcsolódóan.

A részleteket dr. Szabó Péter, az Nkft. ügyvezetője ismertette a megjelentekkel, aki elmondta, betonelem gyártásra és járdafelújításra nyújtottak be pályázatot, melyre 44 millió forint támogatást nyertek.


A pályázathoz szükséges, mintegy 800 ezer forint kötelező önerő mellett az önkormányzat további kötelezettségeket is magára vállalt, azaz a járdák ágyazásának költségét, illetve a telephely megfelelő kialakítását, infrastruktúrával való ellátását. A beruházás keretében egy éven belül 8000 m2-nyi járófelületet szeretnének felújítani 27 fő alkalmazásával. A munkálatoknak köszönhetően 4000 m2 teljesen új és 4000 m2 régi, de még újrahasznosítható, természetesen megfelelően kezelt, esztétikus járda javítja majd a városképet. Dr. Szabó Péter kiemelte, bár egy évre kapták a támogatást, bízva a további pályázatok sikerességében, ő 3 éves időintervallumban gondolkodik, ugyanis 2017-től térkő, és más térburkolóelemek gyártását is tervezik, továbbá idővel szeretnének a térség ellátó helyévé fejlődni. Összességében országosan is egyedi projektről van szó, ugyanis nem csak a járdák lerakására, hanem a gyártására is kaptak támogatást. Ez azt jelenti, hogy az Nkft. telephelyén közmunkaprogram formában saját felhasználásra fognak járdalapokat és szegélyelemeket gyártani.


Emellett megemlítette, hogy közfoglalkoztatás keretében egy másik program is fut a kertváros úthálózatának és árkainak rendbehozatalára. Ennek az ún. „Önkormányzati Útőr programnak” köszönhetően az érintett városrész kézi erővel való javítását jelenleg 15 fő alkalmazásával végzik.


2016 ÁPR 15 11:58:02/