Földi Istvánra emlékeztek
Földi István író-költő halálának 50. évfordulóján a dombóvári köztemetőben emlékeztek meg. Családtagjai, a városi kulturális intézmények képviselői, valamint az önkormányzat dolgozói hajtottak fejet június 28-án.
A megemlékezésen Szabó Loránd polgármester méltatta a fél évszázada elhunyt írót. A jelenlévőknek röviden foglalta össze az életrajzát. Mint mondta, Földi István tehetsége kiemelkedő volt, hiszen író, művész, tanár és apa is volt egyben. Egyénisége, sokszínűsége alkotásaiban is visszaköszön. A polgármester a család beleegyezését kérte, hogy Földi István portréja része lehessen a „Hírességek útjának”, továbbá azt is elmondta, hogy szeretné a képviselő-testület jóváhagyását kérni, hogy a jövőben könyvtárunk a nevét viselje. Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor is hivatalos volt a megemlékezésre, azonban nem tudott ellátogatni Dombóvárra, így egy levélben köszöntötte a jelenlévőket. Mint írta, sok minden összeköt bennünket, a magyar múlt, a megpróbáltatásokkal teli történelmünk. Egy a kultúránk, egy az anyanyelvünk, ezáltal talán a szívünk is – üzente Bokor Tibor.

Az ünnepség további részében Sátor Edéné és Magyarics Szilvia szavalt el két Földi István verset, Zelcsényi Zsófia pedig kalotaszegi népdalokat énekelt.Az ünnepség végén a családtagok, dr. Földi Imre és felesége, a dombóvári önkormányzat, a művelődési ház, a könyvtár és helytörténeti gyűjtemény, a teveli önkormányzat, valamint a kézdivásárhelyiek nevében rótták le tiszteletüket a jelenlévők koszorúikkal.

Földi István a székelyföldi Kézdivásárhelyen született, ott is végezte elemi, valamint középiskolás tanulmányait, 1954 januárjától egészen nyugdíjazásáig a dombóvári gimnáziumban igazgatóhelyettesként dolgozott. A településen ő volt mindenki „Pista bácsija”, a tanárok és a diákok is egyaránt bizalommal fordulhattak hozzá, önzetlenűl segített mindenkinek.

2017 JÚL 05 09:23:33/