Galéria nyílt a Tinódi Házban a város hetén
A Város hete programsorozatának utolsó napján nyílt meg a Tinódi Házban a Majoros Galéria, mégpedigmindjárt a világhírű festő-grafi kus, Szász Endre műveiből készült kiállítássa.
Az ünnepségen adták át Varga Gábor 100x70 centiméteres pirogránit domborművét is, amely Majoros János szobrászt, keramikust, a terem névadóját ábrázolja. A mű az újonnan kialakított galéria előtér felőli bejáratánál kapott helyet. A 89 éves Majoros János sajnos nem tudott eljönni a megnyitóra: megbetegedett, orvosa pedig nem javasolta.

Maga a terem új külső bejáratot kapott, az oszlopok köré három mozgatható paraván épült és megújult a világítási rendszer is. Ezzel galéria jellege lett a korábbi Majoros teremnek, amelynek kialakítása során végzett áldozatos munkájukért köszönet mondott kollégáinak Somlai Adrienn, a Tinódi Ház Nkft. ügyvezetője.

A galéria elsőként rögtön egy világhírű művész, Szász Endre kiállításának ad helyet. A tárlatot Szászné Hajdu Katalin, a művész özvegye, egyben az életművét gondozó közhasznú egyesület elnöke nyitotta meg. Ő válogatta össze a kiállítási anyagot (képeket, faliszőnyegeket és porcelánokat) és rendezte be a termet is. Mint mondta, nagyon kevés kiállítást vállal, de nagyon örült a dombóvári felkérésnek. Hozzátette: A nő című kiállítás nőnap és anyák napja közé esik, így különösen aktuális, és a különböző archetípusokat, női szerepeket állítja a középpontba.

Az özvegy férjére úgy emlékszik, mint egy maximalista, humoros és életvidám, jó alkotó kedvvel megáldott művészre. Halála miatt nem tudta befejezni terveit, ezeket most özvegye valósítja meg, tovább gyarapítva a Szász Endre hagyatékot. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg
a Tinódi Ház Majoros Galériájában.


2017 ÁPR 11 15:46:39/