Gyászol a dombóvári labdarúgás is
December 8-án 66 éves korában gyógyíthatatlan betegségben elhunyt idősebb Dárdai Pál, a pécsi labdarúgás legendás alakja, aki játékos-pályafutása befejezése után edzőnek állt, 2008 és 2010 között másfél évig a Dombóvári FC felnőtt csapatát is trenírozta.

A bukovinai székely gyökerekkel rendelkező idősebb Dárdai Pál 1951. május 9-én Véménden született és ott is kezdett focizni, katonaévei alatt a harmadosztályú Pécsi Steinmetznél kergette a labdát, onnan az élvonalbeli Komlói Bányászhoz igazolt, majd 1974-ben a Pécsi MSC-hez került. A baranyai megyeszékhely NB II-es, valamint hazai élvonalban szereplő együttesében 12 évet töltött, ezalatt összesen 361 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. 298 első osztályú meccsén 69 gólt szerzett. Tagja volt az 1978-as Magyar Kupa-döntőben és az 1985/1986-os idényben az NB I-ben egyaránt ezüstérmet szerzett gárdának, amit a legendás mester, Garami József mesteredző irányított. A válogatottal nem volt szerencséje, ugyanis 1978-ban Kovács Ferenc szövetségi kapitány keretében szerepelt ugyan, de két esetben is sérülés akadályozta meg a bemutatkozásban, később pedig már nem számítottak rá az akkori szakvezetők. Kipróbálta magát légiósként is a szerb FK Vojvodinában. 38 éves korában 1989-ben fejezte be sikerekben gazdag profi pályafutását és edzőnek állt. Ült legjobban szeretett klubja - a PMFC - kispadján, de volt tréner Komlón, Sombereken, Beremenden, a Pécsi DDGáz-nál, a Pécsi VSK-nál, Barcson és Dombóváron is. A DFC NB III-ban szereplő felnőtt együttesét irányította, a 2008/2009-es szezonban hetedik lett a gárdával, a következő bajnokságban ötödikként zárt csapatával.

Több tragédia is érte az életben idősebb Dárdai Pált. Kisebbik fia, Balázs 23 esztendősen a barcsi gárdában 2002 júliusában játszott egyik felkészülési mérkőzésén a 20. percben összeesett és meghalt. Felesége elvesztése is nagyon megviselte a szakembert. Legnagyobb gyönyörűségét másik fiában - ifjabb Dárdai Pálban - lelte meg, aki apjához hasonlóan előbb focista, majd tréner lett.


2017 DEC 11 11:28:56/