Helyi szőlősgazdák kínálták finom nedűiket
A város önkormányzata a Tinódi Ház Nkft-vel közösen Márton-napi Borünnepet tartott november 10-én Szőlőhegyen.

A program nyitányaként dr. Hegedüs János római katolikus plébános szentelte meg a településrészen több mint 100 évvel ezelőtt felállított Gyurkó-keresztet, aminek a környezete a közmunkások jóvoltából nemrégiben megújult. Szabó Loránd polgármester elmondta, hogy a keresztet egy Dombóváron élő család azon őse állíttatta, aki a sorsának szerencsés alakulása miatt döntött úgy, hogy Istennek mond köszönetet az első világháborút követő orosz hadifogságból való hazatérése miatt. A keresztet - amire a néhány héttel ezelőtti natúrparki tájséta során figyeltek fel a szőlőhegyet bejáró és az épített értékeket feltérképező szakemberek - a helybeliek szabadulási-, vagy Gyurkó-keresztként ismerik és emlegetik.
Az ünnepség a Szent Anna-kápolnában folytatódott, ahol dr. Hegedüs János megáldotta azokat az újborokat, amiket a hegyen telekkel rendelkező szőlősgazdák hoztak.
- Ha visszatekintünk a történelmi múltba, akkor az egyház nagyon szorosan összefonódott a földművelést folytató és állattartást végző emberekkel, az általuk alkotott közösségekkel - emelte ki a római katolikus plébános. - November 11-ig - Márton-napjáig - általában befejeződtek a mezőgazdasági munkák, ekkor hatalmas lakomákat csaptak és bálokat tartottak a vallásos parasztok Istennek megköszönve az évi termést, valamint az újbort. Ételük leggyakrabban sült lúd volt, amivel a római birodalomhoz tartozó Pannonia provinciában lévő Savariában - mai nevén Szombathelyen - született és 371-ben Toursban püspökké választott Szent Mártonra emlékeztek, aki a legenda szerint a kinevezése elleni tiltakozásul egy libaólban próbált elrejtőzni, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták.
A boráldás után a kápolnához közeli forrás mellett felállított sátorban kóstolhatták meg a rendezvény résztvevői a helyi vincellérek által kínált újborokat és natúrparki termékeket. A fehér, a rozé és a vörös „nedűk” kóstolgatását Kovács István és tabura-zenekara tette még hangulatosabbá muzsikájával.

2018 NOV 14 13:39:40/