Így módosulnak az adók 2016-ban Dombóváron
2016. január 1-jével két új adórendelet lép hatályba, melynek elfogadásáról rendkívüli ülésen döntött a képviselő testület 2015. november 30-án. A változás az építmény- és a kommunális adót érinti.

A kommunális adó esetében az adótételeket négy övezeti besorolásban és négyzetméter-alapú kategóriák szerint határozták meg.

Az I.-III. övezetben, valamint a présházak és gépjárműtárolók esetében egységesen 20 % a növekedés mértéke.

A IV. övezetben, ahol Dombóvár lakosságának 5%-a él, az eddigi adómérték marad. Ide tartoznak azok az utcák, melyek az Integrált Településfejlesztési Stratégiában szegregátumnak vagy szegregátummal veszélyeztetett területnek minősülnek, valamint azok, amelyek nem rendelkeznek aszfaltburkolatos úttal.

 

Az építményadó esetében (amelyet Dombóvár vezetett be utoljára a Dél-dunántúli városok közül) az adófizetők körének bővítéséről döntött a képviselő-testület. Az adónem ezentúl kiterjed a város területén található kereskedelmi egységekre, szállásépületekre, illetve egyéb nem lakás céljára szolgáló épületekre is.

 

Az adó mértékét az adótárgy hasznos alapterülete alapján differenciáltan állapították meg. 100m2 alapterületig 300 forint, 100-500m2-ig 500 forint, 500m2felett 700 forint lesz az adó éves mértéke négyzetméterenként. Ez elsősorban a nagyobb üzleteket, épületeket fogja adózás alá vonni. A belvárosi kis alapterületű üzletek esetében viszont, melyek után eddig is fizettek építményadót, adócsökkenést fog eredményezni.

Aggódnia nem kell a vállalkozóknak sem. A bevallást januárban küldik ki nekik, ebben tudják feltüntetni azt is, hogy mennyi felesleges, leromlott állagú ingatlanuk van. A március elejéig visszaküldött bevallások és a statisztikák alapján tudja az önkormányzat újraértelmezni a rendeletet, így áprilisban indulnak a tárgyalások az elviselhető adómértékről.

A Fidesz-kormány forráselvonó politikája miatt egyre több város kényszerül az adóterhek növelésére. Pakson új adónemet vezetnek be 2016-tól, a telekadót, Tamásiban szintén erre kényszerülnek, itt a kommunális adó lesz az új tétel, lakásonként havi 8000 forinttal. Ugyanennyi volt ez Tolnán is, ám a jövő évtől a duplájára, 16 ezer forintra emelkedik.2015 DEC 16 09:39:36/