Ismét
Dombóvár Város Önkormányzata 2016. június 25-én Hat vár hat rád címmel ismét egész napos regionális programot szervez, melynek részleteiről Szabó Loránd tartott sajtótájékoztatót, illetve írt alá együttműködési megállapodást az érintett partnerek, azaz Jágónak és Döbrököz polgármesterével a városházán május 11-én.

Idén is három önkormányzat összefogásában szervezik meg a tavalyi évben, hagyományteremtő céllal indított „Hat vár hat rád” elnevezésű rendezvényt. A program első felében egy 32 kilométer hosszú kalandtúra során ismerhetik meg a résztvevők a Dombóvár környékén található 6 vár romját, illetve rekonstruált épületét.


A túrázók természetes környezetben, közúttól távol eső úton haladnak majd végig Döbrököztől indulva, Kaposszekcső és Jágónak közigazgatási határait érintve. (Werbőczy vár /Döbrököz/- Szarvasdi várrom- Leányvár /Kaposszekcső/-Dáró vár /Jágónak/- Gólyavár /Dombóvár/ - Lakótorony /Szigeterdő/ )A hosszú gyaloglás során az igazi élményt a váraknál és az ügyességi állomásoknál lévő középkori életmód jellegzetességeit tükröző feladatok szolgáltatják. Az esemény egyedülálló ismeretszerzési, illetve tanulási lehetőség is, ugyanis rengeteg hasznos természeti és történelmi információval is gazdagodhatnak a résztvevők a szórakozás és a kikapcsolódás mellett.


A tájékoztatón elhangzott, hogy a múlt, e naphoz köthető két sajnálatos, Dombóvárt és kistérségét érintő eseményről is megemlékezést tartanak a rendezvény keretében. Az 1944. június 30-i, dombóvári vasútállomást ért bombázás áldozatairól a túra Kapos menti szakaszán, a holokauszt áldozatairól pedig a Kaposszekcső területén fekvő zsidó temetőben emlékeznek majd meg a túrázók.


A kalandtúra utolsó állomásán, a Szigeterdőben színes és tartalmas korhű programok várják egész délután az érdeklődőket. Gyerekbábszínház, gólyalábas vándormutatvány, táncház és középkori zene, zsonglőrködés, harci játék, óriásbábos utcaszínház, hastánc, éjszakai tűzzsonglőrködés növeli majd a nap színvonalát. A jeles napon egy szigorú szakmai zsűri előtt a Rákóczi túrósok megmérettetése sem maradhat majd el. A szervezők a kisgyermekes családosokra is gondoltak, akik számára egy 4-800 méteres izgalmas kis kalandtúrával készülnek a Szigeterdő területén. A mozgás, illetve a kulturális és gasztronómiai élményeken túl kézműves vásár is várja majd a megjelenteket.


A felejthetetlen napot a Vazul vére című, I. István király halála körüli zavaros időket felelevenítő történelmi rockopera zárja.

A programokról és a részvételhez szükséges információkról a folyamatosan frissülő www.hatvarhatrad.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.


2016 MÁJ 11 15:53:25/