Kategóriagyőztes lett Ausztriában a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar
A Kiszler András karnagy vezette együttes 2016. július 14. és 17. között vett részt Közép-Európa egyik legrangosabb szakmai rendezvényén, a MID Europe Nemzetközi Fúvószenei Fesztiválon, amelyet 19. alkalommal rendeztek meg a stájerországi Schladmingban. És első díjjal tért haza.

Az eseményre 10 országból több mint 30 zenekar érkezett. Július 16-án a dombóvári fúvósok Schladming főterén adtak térzenei koncertet, amelyen magyar és külföldi szerzők művei csendültek fel. A dombóváriaknak a szomorkás, kicsit esős idő ellenére is sikerült szép lassan megtölteni a város főterét. A koncert után idehaza kissé szokatlan módon többen személyesen is gratuláltak a zenekar vezetőjének.


Az igazi megmérettetés vasárnap várt a zenekarra, amikor az együttes 8 másikkal együtt részt vett a CISM nemzetközi ifjúsági fúvószenekari versenyen. A Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar C kategóriában indult, egy kötelező és egy szabadon választott művet adtak elő. Elsőként Stephan Unterberger Cupido című szenvedélyes nyitányát, majd Balázs Árpád Concertinoját szólaltatták meg. Az utolsó akkordot követő csendet vastaps törte meg.

A produkció nem csak a lelkes közönség, hanem az 5 fős nemzetközi zsűri elismerését is elnyerte, így a zenekar 91 ponttal állhatott a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára.

A Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar karmestere, Kiszler András elmondta: a nemzetközi siker fontos mérföldköve az együttes 10 éves fennállásának.

A fúvósokat Schladming főterén lepte meg az önkormányzat hivatalos delegációja szombaton, és természetesen az aranyat érő vasárnapi koncerten is szurkoltak a hazai csapatnak egy kimondottan erre az alkalomra készített molinóval, rajta egy idézettel az EB ismert slágeréből.

 

A küldöttség vezetője, Szabó Loránd Dombóvár polgármestere a Facebookon élőben közvetítette az együttes térzenei koncertjét és a konferencia-központban tartott előadását is, az utóbbi videó mintegy 6000 emberhez ért el. 


2016 JÚL 18 16:30:36/