„Kérünk egy esélyt és ha megkapjuk, akkor bizonyítani fogunk!”
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor és a pártnak a Tolna megyei 2. számú választókerületben induló országgyűlési képviselő-jelöltje, Fenyvesi Csaba Zsolt tartott február 24-én lakossági fórumot a Tinódi Házban.

Mintegy 150 érdeklődő előtt Pörzse Sándor moderálta azt a beszélgetést, mely során előbb Fenyvesi Csaba Zsolt ismertette a térség felzárkóztatását célzó intézkedésterveit, majd a Jobbik miniszterelnök-jelöltje mutatta be pártja választási programját. Vona Gábort a lakossági fórum után kérdeztük.   
- Másfél hónappal az országgyűlési választások előtt hogy áll a kormányváltással a Jobbik?
- Ma Magyarországon a legerősebb ellenzéki párt vagyunk, a kormányváltó erő. Mostanra leegyszerűsödött a képlet, mert az április 8-i országgyűlési választásokat követően vagy a Jobbik alakít kormányt, vagy a FIDESZ. Megítélésem szerint minden más pártra adott voks elveszett szavazat lesz. Nyolc év ellenzéki készülődés áll mögöttünk. Ebbe beletartozik a települési önkormányzatok vezetése és a parlamenti politizálás során megszerzett tapasztalatunk. Van egy nagyon jó programunk, amihez az emberek támogatását kérjük!
- Önnek is úgy tűnik-e, hogy a baloldali ellenzék nem a kormányváltásra törekszik, hanem arra, hogy minél több képviselője kerüljön a Parlamentbe?
- Azt látom, hogy a baloldali pártok nem kormányt akarnak váltani, hanem egymást kívánják leváltani. Mindig a fülemben csengenek Botka László akkor mondott szavai, amikor lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A szocialista politikus arról beszélt, nem gondolta volna, hogy a baloldalba ilyen mélyen bevásárolta magát a FIDESZ. Ezt nagyon sajnálatosnak tartom, mert egy erős baloldalra szüksége lenne a magyar demokráciának. Azonban jelenleg nem látom a baloldali pártokat alkalmasnak a kormányváltásra, ezért nekünk - a Jobbiknak - kell képviselnünk a baloldali érzelmű embereket is.  
- Elképzelhető-e, hogy a Jobbik április 8-ig még köt együttműködési megállapodást valamelyik párttal?
- Nem. Mi önállóan indulunk a néhány hét múlva sorra kerülő voksolásokon. Ugyanakkor még mindig nyitottak vagyunk az új pártokkal - például az LMP-vel - való tárgyalásra, sőt ha a szükség úgy hozza, a választások után a koalíció megkötésére is annak érdekében, hogy jó törvényeket hozzunk. Soha nem azt néztük, hogy ki kezdeményezte a jogszabályalkotást, hanem azt tartottuk szem előtt, hogy az jó legyen az országnak és az embereknek. 106 képviselő-jelöltet állítunk és velük megpróbáljuk a FIDESZ erejét megtörni, a kormányváltást akaró embereket képviselni.
- A közvélemény-kutatók a Jobbikot a 2014-es országgyűlési választások előtt alulmérték. Mi a helyzet most?
- Most is így van. A közvélemény-kutatásokat óvatosan követem csak nyomon. Az azt készítők arról számoltak be, hogy jelenleg nagyon magas a választ megtagadók száma. Alkalmanként akár tíz embert is meg kell kérdezniük ahhoz, hogy egyetlen véleményt kapjanak. Ez abból fakad, hogy ma hazánkban - 28 évvel a rendszerváltás után - az uralkodó társadalmi közérzet ismét a félelem. A FIDESZ egy olyan „féldiktatúrát” épített ki, amelyben az, aki nem a kormánnyal ért egyet, hátrányokat szenvedhet. Ezen is változtatni kell. Ha a Jobbik kormányt alakít, akkor egy olyan Magyarországot szeretnénk létrehozni, ahol bárkinek joga van nem egyet érteni a kormánypárttal.
- Ön szerint mik a legnagyobb bűnei a FIDESZ-nek?
- Az „agymosás”, a korrupció és az arrogancia. Aljas dolognak tartom azt, ha egy kormány manipulálja az embereket, ellopja a pénzüket és még le is nézi őket. A FIDESZ így bánik többek között a diákokkal, akiket nem volt hajlandó meghallgatni, a civilekkel és a különböző szakszervezetekkel is. A Parlamentbe jutóknak az a dolguk, hogy képviseljék az emberek érdekeit és semmiképpen sem az, hogy uralkodjanak rajtuk.
- Mi az, amire a legnagyobb szüksége van most az országnak?
- Nyugalomra. Az Orbán Viktor által keltett állandó háborús hangulat és az abból fakadó izgatottság felőrli az embereket. Fontos a politika, de az élet nemcsak arról szól. El kell jutni oda, hogy a politika ne tegyen tönkre családokat, rokonságokat és barátságokat. Ehhez olyan légkör szükséges, mely a problémákat nem szaporítja, hanem megoldja. Ezt nem csinnadrattával, nem óriásplakátokkal és nem propagandával kell elérni, hanem csendesen kell véghezvinni.
- Mik lesznek pártja üzenetei a választóknak a parlamenti voksolásokig hátralévő hat hétben?
-  Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel! Ezekkel a gondolatokkal vágunk bele a választási kampány utolsó szakaszába, mert így szeretnénk képviselni az embereket. Az lenne a kívánatos, hogy hazánkban mindenki sikeres legyen és nem kelljen más országban kivándorolnia a boldogulásához. Ehhez a józan ész a legjobb iránytű. Magyarországon szerintem nagyon sok pénz van, csak azt nem kellene ellopni, hanem a köz érdekében hasznosítani. Azt kérjük az emberektől, hogy adjanak nekünk is egy esélyt a kormányalakításra és mi bizonyítani fogunk!

2018 FEB 27 13:46:52/