Közösség-szervezésre kaphatnak pénzt
Lehetősége lesz a dombóvári civil szervezeteknek, sportegyesületeknek, intézményeknek és vállalkozóknak arra, hogy a Helyi Akciócsoport által elnyert pályázati keretből programok-rendezvények szervezésére és lebonyolítására, eszközbeszerzésekre, illetve infrastrukturális fejlesztésekre szerezzenek támogatást

Az Ujváry Termet zsúfolásig megtöltő érdeklődőket december 11-én Ilia Anita, a Helyi Akciócsoport elnöke arról tájékoztatta, hogy az általa vezetett szervezet 400 millió forint támogatást szerzett egy EU-s pályázaton. Az említett keretből a munkaszervezet működésére 60 millió forintot, a „kulcsfontosságú” projektre pedig 136 millió forintot kell elkülöníteni. A fennmaradó mintegy 200 millió forintot infrastrukturális fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre, valamint közösségi programok-rendezvények szervezésre lehet majd fordítani. Erre az összegre pályázhatnak a helyi civil szervezetek, sportegyesületek, intézmények és vállalkozók is.

A „kulcsfontosságú” projekttel a Szigeterdőben új közösségi tér létrehozását tervezik. A Kossuth-szoborcsoportot szeretnék új kompozícióba helyezni, fejleszteni kívánják a zöldfelületet, valamint egy botanikus kert kialakítása is a célok között szerepel.

A Helyi Akciócsoport megpróbálja a különböző közösségi programokba-rendezvényekbe minél aktívabban bevonni a dombóváriakat. A megpályázható 200 millió forintos összegből a városlakók egészségének megőrzését szolgáló eszközöket és sportfelszereléseket lehet vásárolni, a közösségi célokat szolgáló ingatlanok fejlesztését-korszerűsítését elvégezni. Ilia Anita azt javasolta a megjelenteknek, hogy próbáljanak a különböző civil szervezetek, sportegyesületek, intézmények és vállalkozások vezetői közösen is gondolkodni, akár többen is összeállhatnak egy-egy jelentősebb program-rendezvény megvalósítására.

-  Másfél évvel ezelőtt állt össze az a 12 fős társaság, melynek tagjai dombóvári elkötelezettségükből adódóan létrehoztak egy olyan szervezetet, ami különféle EU-s pályázatokkal segíti a helyi civil egyesületeket, sportklubokat, intézményeket és vállalkozásokat - emelte ki Szabó Loránd polgármester. - Rajtam kívül Talapka Rudolf önkormányzati képviselő, több kisvállalkozó, valamint egy nagy cég vezetője is azon tevékenykedik, hogy minél több forrás álljon rendelkezésre az említett célok megvalósítására. Nagyon örülök annak, hogy egy valódi összefogás eredménye ez a siker. Az alapító személyek egyike sem lesz közvetlen kedvezményezettje a pályázatoknak. Ennek ellenére is - a napi munkájuk mellett - hajlandóak voltak áldozatot hozni a városért. Számomra az az igazi lokálpatrióta magatartás, ha valaki nem csak a levegőbe beszél, hanem tesz is a településéért.

A HACS projektje 2015. szeptember 15-én indult és várhatóan 2021. január 25-ig tart, tehát még harminchét hónap áll rendelkezésre a különféle tervek megvalósítására.


2017 DEC 19 09:08:02/