Lenyűgöző emlékhely lehet a Szigeterdő
Dombóvár önkormányzata 2015. április 13-án nyújtotta be kérelmét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz a dombóvári Szigeterdő történelmi emlékhellyé nyilvánításához.

Településünk egyik legszebb természetvédelmi területén található Horvay János szobrászművész első felelős magyar kormányt ábrázoló eredeti szoborkompozíciója, amelyet 1927-ben avattak fel Budapesten, a Parlament előtt. Mint ismert, ennek másolatát adták át nemrégiben a Kossuth téren.

Önkormányzatunk felkérte Török Péter tájépítészt egy tervdokumentáció elkészítésére. Ha a tervek megvalósulnak, a Szigeterdő országos jelentőségű megemlékezések helyszíne lehet.

A történelmi emlékhellyé nyilvánítás érdekében Szabó Loránd polgármester valamennyi országgyűlési képviselőnek levelet írt, amelyben arra kéri őket, hogy törekvésünket támogassák, valamint – lehetőségeikhez mérten – segítsék a tervek megvalósítását.

Török Péter címzetes egyetemi docens, 1997-től az ARTBORETUM Kert- és Szépművészeti Társaság Kft. vezetője. Munkásságát VÁTI Nívódíjjal (1989), Budapest Építészeti Nívódíjjal (2004), Reitter Ferenc-díjjal (2004), Europa Nostra díjjal (2004), Pro Architectura díjjal (2005), valamint 2009-ben Ybl Miklós-díjjal ismerték el. Kiemelt munkái között van a bajai főtér rendezése, a szegedi Kárász utca és Klauzál tér, a budapesti Szent István bazilika környezetének kialakítása (2003), a hajósi kastély kertje (2010), illetve a budapesti új Nemzeti Színház parkja. 

Letölthető:

Szigeterdő látványtervek

(A nagy méret miatt ajánlott a fájl letöltése)

2015 ÁPR 22 12:42:31/