Még biztonságosabban Gunaras felé
Tavaly október elején három új, korszerű LED lámpatestet telepítettek a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nkft. munkatársai a Gunaras felé vezető kerékpárút mellé. Az öt méter magasan elhelyezett, napenergiával működtetett lámpákra már régóta vártak a dombóvári kerékpárosok, hiszen az esti biciklizés ezen a szakaszon nehézkes volt.

Természetesen a gyalogosok is örülhetnek annak, hogy a sötétedés beálltával nem kell bukdácsolniuk, hiszen a fény intenzitásának csökkenésével a lámpák automatikusan bekapcsolnak.
Nemrég további három hasonló kandeláber került a Napsugár utcai bejárótól Dombóvár irányába, egymástól 25 m távolságra, a kerékpárút északi oldalára.
Az UNK-MONO 8W típusú utcai napelemes kandelábereket az ILST-Hungary Kft. gyártotta Kiskunfélegyházán, azok telepítését is a Kft. végezte. A gyártó a lámpákra 2 év általános garanciát vállal, a kandeláber LED és napelem főalkatrészeire pedig 5 év speciális garanciát.
A beruházás összege (a földmunka nélkül) több mint egymillió forintba került. A szükséges földmunkát és az alapvasalat bebetonozását a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nkft. készítette el közmunkaerő bevonásával.
A lámpák működtetése nem igényel hálózati betáplálást, energiáját napsugárzásból nyeri. Napelemeinek nincs szüksége intenzív napsugárzásra, elegendő a szórt fény is.
A beruházás természetvédelmi jelentőségét az is mutatja, hogy egyetlen napelemes kandeláber alkalmazásával 10 év alatt kb. 2,5 tonnányival csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.

2015 MÁJ 29 11:19:58/