Nem kell félni a börtöntől
Az interneten lángoló vita ellenére roppant gyér érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot arról: épüljön börtön Dombóváron vagy ne.
A művelődési házban tartott rendezvényen elsőként Dombóvár rendőrkapitánya és kollégái beszéltek röviden egy új bűnmegelőzési programról és a kerékpárosok biztonságáról, majd
Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd vezette fel a témát. Mint mondta, a netes szavazáson fej-fej mellett állnak a támogató és ellenző szavazatok és leszögezte: minden véleményre úgy tekint, mint a város érdekét szolgálóra.

Szabó röviden ismertette a lehetséges intézmény főbb paramétereit és szólt arról is, hogy legalább 250 új munkahelyet jelent a beruházás. Előnyt azok az önkormányzatok élveznek, amelyek hozzájárulnak – legalább a területtel – a beruházáshoz. A kiszemelt terület a polgármester szerint ideális: a volt Láng sporttelep az és némi kukoricás. Taxisok, pékségek és más szolgáltatók is profitálhatnak a börtönből, a letelepedők a pangó ingatlanpiacot pezsdíthetik. A döntési folyamat még a legelején tart, a következő lépés a csütörtöki testületi ülésen lesz.

Szalay Lajos nyugalmazott református lelkész 23 évig dolgozott börtönben. A fórumon kiemelte: amit nem ismerünk, attól félünk, de kár előre ítéletet mondani róla. Ha lesz börtön, először máshonnan érkezik tapasztalt munkaerő, helybéliekkel ezután, fokozatosan töltik fel a létszámot.
Kiemelte: egy börtön testülete biztonságot ad a városnak is, az alkalmazottak bármikor, bármilyen helyzetben szolgálatba léphetnek, akár a rendőrök, ha a helyzet úgy kívánja. Az épületek biztonságosak, és az sem valós félelem, hogy Dombóváron telepednének le a szabadulók. Nem lepik el a látogatók sem a várost, és végképp nem fosztogatják végig. Sokuk tehetősebb, mint közülünk a legtöbben, sietnek a börtönbe, onnan pedig haza. Mondandóját összegezve a lelkész elmondta: nem kell félni a börtöntől.

Dr. Kutas Péter ügyvéd kiemelte: az elítéltek munkavégzése mindenhol szigorúan szabályozott, de a városok javát szolgálja. Szerinte azt kell végiggondolni: mikor létesült utoljára olyan volumenű intézmény Dombóváron, mint ez.

Az egyik helyi lakos elmondta: gyakorlatilag az utcája végén épülne az intézmény, nem szeretné, ha mind Márianosztráról, Dombóvárról is a börtön jusson az emberek eszébe, ne változzon inkább semmi. Volt hozzászóló, aki emlékszik: volt már börtön a városban, ha lehet, meg kell pályázni a lehetőséget. Egy fiatal férfi a fórumon kapott választ több kérdésére, és kiderült az is: ma már nem kiabálnak be börtönökbe.
2015 MÁR 27 15:04:57/