Nemzetközi verseny hazai fináléjában a gimnazista csapat
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel is az évente megrendezett stockholmi Víz Világhéten. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi.

A nemzetközi megmérettetésen az egyes országok versenyeinek győztesei indulhatnak, a fiatalok bemutatják vízzel kapcsolatos munkájukat, melyet egy nemzetközi zsűri értékel. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jellegűek.
A hazai versenyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata bejutott a május végén megrendezendő országos döntőbe. A csapat tagjai: Weich Lili, Rohonczi Mirtill 11. n, Faragó Eszter 11. b. osztályos tanulók, felkészítőjük Kisvárdainé Fábián Erika. A projekt során a szakirodalmi adatok felhasználásával, megfigyelésekkel, helyszíni bejárásokkal és a vízminták vizsgálatával végigkísérték a nitrát útját a szennyező forrásoktól a befogadókig. A kutatás része volt a fúrt kutak vizének vizsgálata, a vízmintákat az iskola tanulói és tanárai hozták. A csapat tagjai mindenkinek köszönik az eddigi segítségét!

2015 MÁJ 19 20:02:53/