Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny
25. alkalommal került megrendezésre a nyolcadik osztályos diákok számára meghirdetett Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntője Győrben május 15-17. között.

A háromfordulós verseny iskolai döntőjében elért eredménye alapján a több mint 1200 induló közül a megyéből 22-en, Dombóvárról hárman Nemes Balázs Boldizsár, Weber Márton a Dombóvári József Attila Általános Iskola és Ulrich Kata a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai vehettek részt a megyei fordulóban. A második fordulóból Boldizsár és Márton Tolna megye legjobbjaiként jutottak tovább az országos döntőbe, Kata pedig 9. helyezést ért el.
A verseny döntőjében 71 hazai és határon túli tanuló küzdhetett a helyezésekért.
A diákoknak összetettebb számolással megoldható feladatok mellett számolást nem igénylő, fizikai összefüggéseket megállapító (teszt típusú) „gondolkodtató” feladatokat kellett megoldaniuk. Önállóan végeztek el és értékeltek egy mérőkísérletet, fizikatörténeti kérdésekre válaszoltak, továbbá egy bemutatott fizikai jelenségre adtak magyarázatot.
A versengés mellett a tanulók városnéző sétán, kulturális programokon, csillagászati bemutatón vehettek részt. A fárasztó nap végén pedig érdekes előadást és kísérleti bemutatókat láthattak a résztvevők. A kísérletek egy része Öveges Józsefnek állított emléket, másik csoportja a „2015 A FÉNY NEMZETKÖZI ÉVE” programhoz kapcsolódott.
A más tantárgyakból meghirdetett tanulmányi versenyeken is jeleskedő fiúk kezdetben heti rendszerességű, majd a döntőhöz közeledve akár napi több órás kitartó felkészülésének eredménye sem maradhatott el.
A dombóvári József Attilás diákok kiemelkedően szerepeltek a megmérettetésen, Nemes Balázs Boldizsár II. díjban, Weber Márton III. díjban részesült Embersitsné Bóta Éva felkészítésével.

2015 JÚN 04 11:51:23/