Pályázati leltár: pörög a számláló
Dombóvár 2017-ben sikeres pályázatairól tartott sajtótájékoztatót november 30-án a város polgármestere. Szabó Loránd abban reménykedik, hogy idén lesz még egy ilyen esemény, mivel több döntésre is várnak.

1.370.645.404, azaz csaknem 1,4 milliárd forint: ennyi pályázati forrást nyert el a település önkormányzata intézményeivel együtt eddig ebben az esztendőben. Szabó Loránd a témában tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy véleménye szerint milyen csalásra épülő rendszer állt fel a TOP-os pályázatok esetében.

- A hercehurca régóta tart, meg fogjuk nevezni a felelősöket - emelte ki a polgármester. - Most úgy tűnik, Fehérvári Tamásnak, a Tolna Megyei Önkormányzat fideszes elnökének és az ugyancsak Dombóváron lakó párttársának, Kerecsényi Márton képviselőnek döntő szerepe volt abban, hogy a jól előkészített pályázataink nem nyertek. Párhuzamosan több hazai és EU-s szerv is vizsgálja a történteket jelzéseink nyomán.

Hogy mégis ilyen jó eredménnyel zárja az évet a város, az a polgármester szerint egyértelműen annak köszönhető, hogy a fent említett két embernek nem minden dombóvári pályázat elbírálásához volt köze. Az önkormányzati vezető egyben meg is köszönte munkatársainak és az intézményvezetőknek azon munkájukat, amivel hozzájárultak ezekhez a sikerekhez.

Az Illyés Gyula Gimnázium energetikai korszerűsítése 156,6 millió forintot nyert és tervezés alatt áll a projekt. Az intézményfenntartó KLIK-kel arról tárgyaltak, hogy az érettségi szünetben el kell kezdeni a kivitelezést, mert különben nem fog a következő tanév kezdetéig elkészülni a beruházás.

A Százszorszép Óvodában 73,8 milliós energetikai korszerűsítés mehet végbe pályázati forrásból, illetve az önkormányzat saját forrásból felújítja az egyik vizesblokkot is.

Három szegregátum helyzete is pályázati pénzből javulhat. Mászlonyra 42,34 millió forint, a Szigetsorra és a vasút környékére 60 millió forint, a Kakasdombra és az Erzsébet utcára pedig 94,6 millió forintot fordíthat a város. Ezek a támogatások úgynevezett „puha” programokra költhetők, azaz képzésre, támogatásokra, a pályázat infrastrukturális részéről szóló döntést még várják.

Az egyik legnagyobb eredménynek a Dombóvári HACS Egyesület Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiája - az INDA11 (Innováció Alapú Dombóvári Akcióterv) - megvalósítására nyert 400 millió forintot tekinti az önkormányzati vezetés, ennek részleteiről december 11-én a Városházán informálják az érdeklődőket. Az összegből mintegy 200 millió forintot civil egyesületek, intézmények és alapítványok használhatnak fel.

A foglalkoztatási paktumról sok szó esett már, úgy nézett ki, hogy „elvérzik” a pályázat.

- Több mint egy évig harcoltunk azért, hogy a helyi vállalkozások is részesüljenek a 250 millió forint egy részéből - emelte ki a polgármester. A Tolna Megyei Önkormányzat fideszes vezetése ebben sem volt partner, az irányító hatóságnak kellett kimondania, hogy a Fehérvári- és Kerecsényi-féle szempontrendszer nélkül is felhasználható a forrás.

„A humán kapacitások fejlesztése a dombóvári járásban” című pályázat 249,8 millió forintot nyert, ebbe a programba Döbrököz, Szakcs, Várong és Lápafő önkormányzatát is bevették.

Kültéri bútorok beszerzésére a Tinódi Háznak 232.000 forint érkezett, ehhez 600.000 forintot tett hozzá az önkormányzat.

Az Erkel Ferenc utca felújítására majdnem 30 millió forintot kapott a város, ezt 7,9 millió forint saját erővel fejelte meg az önkormányzat. Az útrekonstrukcióhoz nyújtott segítségéért Szabó Loránd köszönetet mondott Potápi Árpád János országgyűlési képviselőnek.

Az 1956-os emlékmű felújítására és köztéri bútorok elhelyezésére 1 millió forintot kapott a város, ehhez 218.000 forint önrészt tett hozzá a képviselőtestület.

Szintén 1 millió forinttal támogatták „A Tinódi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának fejlesztése” elnevezésű projektet.

A helyi tömegközlekedés támogatására 9,9 millió forint érkezik.

A Tinódi Könyvtár új kötetek vásárlására 1.257.000 forintot kapott.

Az összes támogatás így 1.370.645.404 forint, ami a 8.696.749 forint önerővel összesen 1.379.342.153 forintot tesz ki.

A polgármester a sajtótájékoztató végén leszögezte, hogy több pályázati döntés még várat magára, ám a Természetesen Dombóvár csapata ezektől függetlenül is elkötelezett a város fejlesztésében.


2017 DEC 04 12:18:03/