Rengeteg a helyi érték a térségünkben
Az eddigiekhez képest ismét új helyszínen, Döbröközön gyűltek össze november 29-én Kapos-hegyháti Natúrpark területéhez tartozó települések képviselői. Ezúttal arról volt szó, hogy milyen helyi értékeket lehet majd felterjeszteni a december közepén alakuló Tájépítészeti Értéktár Bizottsághoz.

A munkacsoporti találkozón részt vett Kiss Gábor szakértő is, aki arról beszélt, hogy az érintett 14 település gazdag a különlegességekben, azok közül jónéhányat már a Tolna Megyei Értéktárba is felvettek. Ilyen például a kisvejkei zamatos kajszibarack, a lengyeli Apponyi-kastély, de beletartoznak a tolnai borvidék finom nedűi, valamint a térségben élő német nemzetiséghez kötődő kápolnák, templomok és vallásos témájú szobrok is.

Dombóvárról - mint a Kapos-Hegyháti Natúrpark legnagyobb településéről - szintén kiemelt számos értéket Müller Ádám, a városi értéktár elnöke. Ilyen többek között a Gábor Sándor cukrászmester által megálmodott és elkészített „Magyar rapszódia”-desszertcsalád, Ujváry Lajos festőművész és Balási Gyula fafaragó népi iparművész munkássága, a gunarasi gyógyvíz, vagy éppen az utóbbi években ismét divatba hozott Rákóczi-túrós.

A települések képviselői megegyeztek abban, hogy december 14-én megalakítják a Kapos-hegyháti Natúrpark Tájépítészeti Értéktár Bizottságát, mely az addig felterjesztett helyi értékeket minősíteni fogja. Emellett készül egy fotókiállítás is, ami először Dombóváron, majd azt követően egy vándorkiállítás keretében minden natúrparki településen látható lesz.


2017 DEC 04 12:12:32/