Semmelweis-napi ünnepség a Szent Lukács Kórházban
A Dombóvári Szent Lukács Kórházban a korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is Semmelweis-napi ünnepséget rendeztek 2015. június 30-án a Kórház Kápolnában.

Július 1-e Semmelweis Ignác születésnapja, az egészségügyben dolgozók ünnepe. Az ezer sebből vérző, számtalan problémával küzdő ellátórendszerben tevékenykedők ilyenkor megállnak egy pillanatra és visszatekintenek az elmúlt évre, értékelik a jelen helyzetet. Ezen a napon a Dombóvári Szent Lukács Kórházban elismeréseket, főorvosi kinevezéseket adtak át a kiválóan teljesítő dolgozóknak és elbúcsúztak nyugdíjba vonuló munkatársaiktól.
Az ünnepség része a főigazgatói köszöntő és évértékelő beszéd volt a legfontosabb történésekről, a jelen feladatairól és a jövő lehetőségeiről. A Kórházban TIOP 2.2.6. 12/B pályázati forrásból átfogó rekonstrukció zajlik, amely várhatóan 2015. október végén fejeződik be. A felújítás közben folyamatosan működik az intézmény, ami sok kellemetlenséget, zsúfoltságot okoz. Az „A” hotelszárny teljes körű felújítása mellett jelentős orvostechnikai eszköz beszerzés is lesz, emellett megújul a saját ivóvíz ellátó rendszer. A pályázat része Pincehelyen a kórházi épület egy részének rekonstrukciója is, ahol idős betegellátó központ kap helyet. Az ágazati konszolidációval a Kórház 249 millió Ft támogatást kapott a 2015. március 31-én lejárt számlák kifizetésére. Továbbra is gondot jelent a negatív pénzügyi egyensúly, mely többlet források bevonása nélkül nem rendezhető. A legnagyobb problémát azonban az fokozódó orvos hiány okozza. Az egyes szakterületek működtetésének megoldása egyre nehezebb. Az orvosok átlag életkora 50 év felett van, a fiatalok szinte teljesen hiányoznak. A Kórház szakmai szerkezetében a közeljövőben változás nem várható, az infrastrukturális felújítás jobb hotelszolgáltatást fog eredményezni. A Dombóvári Szent Lukács Kórház dolgozói elkötelezettek a betegek testi, lelki egészségének javításában, a rájuk bízottak szolgálatában. Az ágazat helyzetének javítása közös érdek, melyhez társadalmi konszenzuson alapuló forrásbővítés és szereplők közti bizalom helyreállítása egyaránt szükséges. A jövő egészségügyi ellátórendszere fentiek megoldása nélkül nem működtethető.


Szent Lukács Emléklap elismerésben részesülők névsora:
- Dr. Vékony Ildikó főorvos, tüdőgondozó

- Tormáné Kapinya Margit főnővér, gyermekgyógyászati osztály

- Bódi Jánosné szülésznő, szülészeti osztály

- Gellerné Illés Erzsébet vezető asszisztens, véradó

- Nagyné Kollár Szilvia vezető asszisztens, röntgen-ultrahang diagnosztika

- Gelencsér Zoltán gépkocsivezető

- Prehalek Judit vezető asszisztens, Tamási rendelőintézet


Főorvosi kinevezést kap:

- Dr. Bencze Zoltán szülészet-nőgyógyászati osztály


Több évtizedes munkájuk elismeréseként az alábbiakban felsorolt nyugdíjba vonuló dolgozók elismerő oklevelet kapnak Semmelweis napon:

- Klír Zoltánné
- Martinka Marianna
- Niebel Józsefné
- Oszkó Jánosné
- Prógli Jánosné
- Tarné Hörnyéki Erika
- Gyugyi Istvánné


A Magyar Egészségügyi Dolgozók Szakmai Kamarája (MESZK) megyei szervezetének két kitüntetettje volt idén kórházunkból.
Ők Semmelweis-nap alkalmából Szekszárdon vették át az elismerést:

- Lőczné Kapus Irén assziszens, kórházhigiénés szolgálat
- Böröcz Józsefné főnővér, Pincehelyi Kórház


2015 JÚL 02 19:10:06/