Siófok-Dombóvár-Pécs – bicikliút, végállomás?
A magyar közlönyben jelent meg a 2019-ig felépíteni tervezett hazai kerékpárutak listája. Nagy hír, hogy a dombóvári polgármester nagyra törő terve is szerepel a leendő fejlesztések között: Siófoktól Pécsig megépülhet a bicikliút.
Összesen 7 milliárd forintot fordítanának a kerékpárhálózat fejlesztésére 2019-ig. A tervek között szerepel a Siófok-Dombóvár (84 kilométer) és a Dombóvár-Pécs (52 kilométer) kerékpárút is. Ez azért érdekes, mert a terv ötletgazdája Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere, aki az elképzelést annak idején kollégájával kerékpár nyergében népszerűsítette.

Mint arról már korábbi lapszámainkban is írtunk: Szabó elképzelése egy olyan kerékpárút Siófoktól a horvát határig, vagy akár Eszékig, ha a déli szomszédok is beszállnak, amely turisztikai célpontokat köt össze. A koncepció lényege, hogy a bringázó 40-50 kilométerenként megállva fürdőt, látványosságot vagy valamilyen pihenőhelyet találjon magának. Ha a kormány valóban megépíti a Siófok- Dombóvár-Pécs szakaszt, azzal a tervek jelentős része meg is valósul.

Úgy tűnik, nem tekertünk hiába esőben, hóban, szélben – mondta Szabó Loránd a kerékpártúra mostoha körülményeire utalva újságírók előtt. – A jelek szerint az a befektetés is megtérült, hogy a Dombóvár és Tamási közötti települések terhét átvállaltuk, ami a tervezést illeti. Most elsősorban a kormánynál pattog a labda.

A város saját tervei között szerepel ugyanebből a forrásból a gunarasi kerékpárút felújítása, illetve a biztonság javítása érdekében annak jobb kivilágítása. Szeretnének új kerékpárutat kialakítani a Lidl-től a Fő utca és Kórház utca kereszteződéséig, Újdombóvár és a belváros között a Pannónia úton (az Árpád utcáig), a Szőlőhegyi bekötőúton, valamint egy kerékpárút-átvezetést a Kis-Kondapatakon a 61-es útnál.

2017 JAN 18 11:31:36/