Székely mesemondók a Tinódi Házban
A Tinódi Ház színházterme adott otthont a XIX. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó versenynek március 19-én, melyen idén a Dombóvári Székely Kör töltötte be a házigazda szerepét.
A rendezvényen Potápi Árpád János országgyűlési képviselő mondott köszöntőbeszédet, aki kezdetektől szorgalmazta a helyi székely kör megalakulását, és tevékenységüket azóta is kiemelt figyelemmel kíséri. A mesemondó versenyek közösségszervező és értékteremtő mivoltát felismerve a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége 1998-tól minden évben, változó helyszínen megmérettetést szervez. Idén 59 jelentkező közül választotta ki a zsűri a legkiválóbb versenyzőket. A kezdeményezés célja, hogy a székelyek nyelvének és hagyományainak, egyedi és kivételes öltözködési formáinak ne csak emléket állítsanak, hanem aktívan őrizve, ha csak pár napra is, de a mindennapokba ültessék. A résztvevők a jeles eseményhez méltón, székely népviseletbe öltözve adták elő tréfás meséiket, tanulságos történeteiket. A kis mesemondók ötödik-hatodik generációs leszármazottai a Mádéfalváról elmenekült székelyeknek, akik bár 250
éve élnek távol felmenőik szülőföldjétől, mégis élethűen és kiválóan beszélik a bukovinai nyelvjárást. A program végén Kaszás Zoltán tankerületi igazgató mondott kiértékelő záróbeszédet, majd Fábián Éva, a zsűri elnöke és a rendezvény fővédnök gratulált a győzteseknek. A 7-10 éves korosztályban Kovács Hargita, a 10-14 évesben Horváth Áron, a 14-18 évesben pedig Kató Hargita érdemelte ki az első helyezettnek járó díjat.

2016 MÁR 30 09:38:00/