Szürkemarhák legelnek a Gólyavárnál
Hungarikumok rágják a füvet: 18 őshonos magyar szürkemarhát láthatnak, akik a Gólyavárnál járnak. Az állatok elsősorban turisztikai látványosságnak kerültek a legelőre.
Az állatok tulajdonosa, Koncz István elmondta, a 18 szürkemarha naponta egy bála szénát is elfogyaszt. Az állatokat sokan megbámulják, és senkit sem bántanak, viszont ajánlatos pár fontos szabályt betartani. Így például a jószágokat ne etessük és a kerítéshez se menjünk közel –
hívta fel a figyelmet Koncz István.

Az önkormányzat közel nyolcvanezer forint értékben négy tekercs drótot adományozott a tulajdonosnak, amellyel kialakíthatta a kerítést . A szürkemarhák
így kerülhettek jelenlegi helyükre, hiszen azelőtt saját udvarában tartotta őket István. Az állatok rideg tartásúak, így várhatóan télen-nyáron láthatóak lesznek a legelőn.

Az őshonos magyar szürkemarhák létszáma a hatvanas évekbeli mélypontja után egyre csak emelkedik, húsa finom rostú, ízletes, azonban ma már elsősorban turistalátványosságként tartják – mondta el lapunknak Koncz István mezőgazdász, állattartó.

2016 NOV 25 10:19:10/