Tizenhat fejlesztési célról döntöttek a képviselők
December 14-én tartotta idei utolsó rendes ülését a dombóvári képviselő-testület. 24 napirendi pontot tárgyalt az önkormányzat, köztük azt is, amely a következő évek városi fejlesztéseinek irányát szabja meg.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatban úgy döntöttek a képviselők, hogy 2018-ban is a jelenlegi szolgáltatóval - a pécsi székhelyű Dél-Kom Nonprofit Kft-vel - köt szerződést az önkormányzat a feladat ellátására. A városvezetés nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy negyedévente felülvizsgálja és ha szükséges, felbontsa azt a szerződést, mely a jövő év első napjától Gunarasban is kötelezővé teszi a szervezett szemétszállításban való részvételt az üdülőtelepen ingatlannal rendelkező tulajdonosoknak, illetve a nyaralóházak használóinak.

Döntött a testület a 2018-as közfoglalkoztatási programokról is. Ismét elindul az a mezőgazdasági start-program, mely keretében a Radnóti utcai telkeken fokhagymát és kukoricát, a Gunarasi út melletti területen fűszernövényeket, a szőlőhegyi volt óvodánál lévő földön pedig tököt termesztenek a dolgozók.

- A sikeres járdaprogram is halad tovább - emelte ki Szabó Loránd polgármester. - Befejezzük a Vörösmarty utcában a járdák rendbe tételét, megújul a Rákóczi utcának egy jelentős járdaszakasza és az újdombóvári I. és II. utca járdájának a legrosszabb állapotban lévő része.

Jövőre szakaszosan az önkormányzati hivatalhoz kerül vissza a bérlakás-kezelés. Először a „Fecskeházról” és a fogyatékkal élők otthonairól döntött a városvezetés, majd a piaci alapú és a szociális lakások következnek. A programtól azt is remélik, hogy hatékonyabban tudják a rossz állapotba kerülő ingatlanok szükséges renoválását elvégezni.

Módosításra került a Tinódi Ház Nkft. közművelődési megállapodása, amitől azt reméli az önkormányzat. hogy a társaság által működtetett kulturális centrum nemrég megnyitott galériája az eddigieknél is rangosabb kiállításoknak ad majd helyet és igazi találkozóhelye lesz a művészet iránt érdeklődő városlakóknak.

A városban működő sportegyesületeknek - az előző évekhez hasonlóan - 2018 elején is lesz lehetőségük arra, hogy az első két havi működési költségeik fedezésére előleget igényeljenek a város önkormányzata által számukra biztosított támogatási keretből. Erre azért van szükség, mert a képviselő-testület általában minden esztendő februárjában fogadja el az adott évi költségvetést, ám az említett kluboknak nincs annyi tartalékuk, hogy átvészeljék ezt az időszakot.

Az önkormányzat jövőbeni fejlesztéseiről is döntöttek a képviselők, mégpedig úgy, hogy kikérték a település lakóinak véleményét a különböző terveikről. Az egyik kiemelt projekt az Arany János téri orvosi rendelő felújítása, a másik a bölcsőde épületének renoválása, a harmadik pedig a nappali melegedő új helyre történő költöztetése lesz az említett szavazás és az önkormányzati döntés alapján. A maradék 13 cél akkor tud majd megvalósulni, ha azokra is lesz forrás. Ezek a következők: főtér kialakítása a Tinódi Ház előtt, a gunarasi kerékpárút rossz állapotban lévő szakaszainak felújítása, a közétkeztetési konyha felújítása, a Szuhay-domb belterületi vízrendezése, a Szőlőhegyre vezető kerékpárút megépítése, a Szigetsor utca és a Kórház utca fejlesztése, a Radnóti és Fő utca közötti szakaszon kerékpárút kialakítása, helyi termelői és kézműves piac építése, a tüskei iparterület infrastruktúrájának fejlesztése, a Tüskei- és Nyergesi-horgásztó turisztikai fejlesztése, a település korábbi központjának - a  Kakasdombnak és az Erzsébet utcának - a fejlesztése, a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport új kompozícióba helyezése és Mászlony infrastrukturális fejlesztése.

Szeretne „ipari park” címet elnyerni az önkormányzat a tüskei iparterületre, ez a pályázata megfelelő előkészítés esetén tavasszal „érhet révbe”. A számos előnnyel járó lehetőség beteljesülése érdekében szükség van megvalósíthatósági tanulmányra és üzleti tervre, melynek elkészítésére a Természetesen Dombóvár képviselői három céget neveztek meg, a negyedik vállalkozásra a Fidesz-KDNP „városatyáitól” vártak volna javaslatot, ám ők ekkor már nem vettek részt az ülésen.

Ennek az az előzménye, hogy az önkormányzatnak a városi szennyvízhálózat biztonságos üzemeltetése érdekében a tönkrement négy átemelő-szivattyú cseréjét kell elvégeztetnie nettó 3,9 millió forintért, amire meg is van a forrása. A szakmai előterjesztés szavazásakor a Fidesz-KDNP képviselői - nem kis meglepetést okozva a többségnek - tartózkodtak. Egy következő napirendi pontban viszont éppen az említett pártszövetség kért volna ingyenes területfoglalási engedélyt a szilveszteri futásához. A voksolás úgy alakult, hogy a demokratikus oldal elutasította a 320.000 forintos díj elengedését.

- Ez egy pitiáner dolog, főleg egy olyan szervezettől, amely milliárdokat nyúlt le az országban - vélekedett Szabó Loránd polgármester. - Ez az összeg egyébként is csekélyke vigasz a megyei szinten elcsalt sokmilliós pályázatainkért.

A Fidesz-KDNP képviselői a számukra sikertelenül végződött szavazást követően elhagyták a termet.


2017 DEC 19 09:05:33/