Újabb értékkel bővült a Múzeum Megálló
2015. tavaszán kereste meg Herczeg Gyula nyugalmazott vasutast a Múzeum Megálló szakmai vezetőjét Dr. Mayer Ákos Budapestről azzal a kéréssel, hogy szeretné, ha édesapja a néhai Dr. Mayer József (1937-2014) nyugalmazott MÁV főtanácsos, közlekedéstudományi műgyűjtő hagyatéka, gyűjteménye az érdeklődők számára is megtekinthető lenne egy kiállítás keretében. 

Az országban több helyen is próbálkozott az igen értékes vasúti témájú gyűjtemény bemutatásával, de annak csak raktári elhelyezését tudták volna biztosítani. A dombóvári Múzeum Megálló szerencsére rendelkezik megfelelő kiállítóterekkel, ezért az egyeztetések után Dr. Mayer Ákos leszállította és átadta a dokumentumokban és tárgyakban is egyedülálló anyagot a vasúti gyűjteménynek. Herczeg Gyula ígéretet tett, hogy az őszre berendezi a második emeleti szobát tisztelegve Dr. Mayer József munkássága előtt.


Dr. Mayer József a MÁV Tisztképző Intézet elvégzése után, 1966-ban doktorált a PTE Állam- és Jogtudományi Karán. Ezt követően a MÁV Vezérigazgatóság Kereskedelmi Szakosztályán az Árufuvarozási Osztály vezetője volt. Emellett a Közlekedéstudományi Egyesület szakosztályi titkára volt, a MÁV História Bizottság vasúttörténeti tagozatát vezette. Több vasúti szakkönyvet és cikket írt.
A kiállítás rendezésében segítettek a gyűjtemény nyitva tartását és látogathatóságát biztosító Fodor Lajos és Aba István nyugalmazott vasutasok is. A Dr. Mayer József emlékszoba már a Múzeumok Éjszakájára elkészült, így már akkor is sokan láthatták az érdeklődők.
Augusztus 1-én szombaton tett újabb látogatást a gyűjteményben Dr. Mayer Ákos és családja, aki meghatottsággal lépett az édesapjáról elnevezett emlékszobába, majd aprólékosan megnézte a szakkönyveket, a MÁV Tisztképző tablóit, a fotógyűjteményt, személyes tárgyakat, iratokat. Az ezt követő családias hangulatú beszélgetés után megköszönte a kiállítók lelkiismeretes munkáját és megígérte, hogy jó hírét viszi a vasúti gyűjteménynek.
Mi pedig külön köszönjük az adományozónak az értékes gyűjteményt, és továbbra is várjuk a látogatókat kedden és csütörtökön 14-16 óráig a Múzeum Megállóba!

2015 AUG 11 20:15:45/