Újabb fórum a Kapos-hegyháti natúrpark értékeiről
Bikalon tartotta december 7-én második egyeztető fórumát a Kapos-hegyháti Natúrpark egyik munkacsoportja. Az ülésen résztvevők véglegesítették azt a települési értékről készülő felterjesztést, amit a grémium a legközelebbi összejövetelén bírál majd el.


A döntéshozók egy hét múlva alakítják meg a Kapos-hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktár Bizottságát, melynek tagjai olyan helyi értékekről és termékekről határoznak majd, amikre joggal büszkék az említett natúrparkhoz tartozó 14 település lakói. A Tájegységi Értéktárba bekerülhet többek között Dombóvárról Ujváry Lajos festőművész munkássága, Kisvejkéről az ottani zamatos kajszibarack, Lengyelről az Apponyi-kastély, valamint felvételt nyerhetnek a tolnai borvidék finom nedűi, illetve a térségben élő német nemzetiséghez kötődő kápolnák, templomok és vallásos témájú szobrok is.

A tanácskozás helyszínére az a magyarázat, hogy a Kapos-hegyháti Natúrpark és az Észak-hegyháti Mikrotérségi Unió a Földművelésügyi Minisztérium ugyanazon felhívásán nyert el pályázati támogatást tájegységi értéktár létrehozására. Bikalon szakmai megbeszélést tartottak az ügyben érintett települések polgármesterei azzal a céllal, hogy segítsék egymás munkáját, mivel mindkét szervezetnek tagja Mekényes és Nagyhagymás. A résztvevők azt hangsúlyozták, hogy városaikban, illetve falvaikban kiemelt figyelmet szentelnek a már-már elkallódó értékeknek és helyi termékeknek, melyek közül az előbbieket szeretnék megmenteni az utókornak, az utóbbiakat pedig szélesebb körben kívánják megismertetni és számunkra új piacot teremteni.


2017 DEC 12 11:05:42/