Újabb pert vesztett a biko Cégellátó Kft.
Tavaly az önkormányzat hivatala ellen lett javarészt pervesztes a Tóth Zoltán fideszes önkormányzati képviselőhöz köthető cég, most pedig az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezettel szembeni eljárásban maradt alul.

Mint ismert, a Polgári Törvénykönyv egyik passzusára hivatkozva összesen több millió forintos behajtási költségátalányra jelentette be igényét az említett cég a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal és az egyebek mellett rászorult gyermekek étkeztetését végző városi szolgáltató szervezet felé.


Egy évvel ezelőtt a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék nagyobbrészt az önkormányzati hivatalt hozta ki pernyertesnek.

Nemrég a Dombóvári Járásbíróság már az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet és a biko közötti perben hozott elsőfokú ítéletet. A két követelés közül ez volt a nagyobb, milliós nagyságrendű.


A bíróság teljesen megalapozatlannak ítélte a Tóth Zoltán-féle cég követelését. A társaság egyebek mellett havonta nem egy, hanem több számlát állított ki annak ellenére, hogy a szerződést ilyen irányban nem módosították. Maga Tóth Zoltán is úgy nyilatkozott: utólag szinte sehogy sem lehet megrendelésekhez kapcsolni a kibocsátott számlákat, nem lehet beazonosítani, hogy az egyes számlákat milyen megrendelések teljesítése után bocsátották ki. A biko Cégellátó Kft. keresetét bizonyítottság hiányában teljes mértékben elutasította a bíróság, a vállalkozást terheli a 200.000 forintos perköltség is.


A cég által követelt behajtási költségátalány egy széles körben vitatott uniós jogharmonizáció eredménye. Legfontosabb ismérve az, hogy nem kötelező, csak kérhető. Végképp nem arra szolgál, hogy az eredetileg megállapodott 12 helyett 252 (!) számla után követelje valaki, mint most az említett korlátolt felelősségű társaság. Ugyanez a fideszes önkormányzati képviselőhöz köthető cég ugyanezzel a követeléssel nem fordult az állami iskolafenntartó központhoz annak ellenére, hogy a lehetősége ugyanúgy adott volt, mint a rászoruló gyermekek étkeztetését is végző önkormányzati szervezetnél.

2017 NOV 06 10:44:44/