A mozgásszervi betegek Mekkája
2011.02.01.  forrás: TEOL  megtekintések száma: 860
A mozgásszervi panaszokban szenvedő, gyógyulni vágyó betegek mekkája volt eddig is a Szent Lukács Kórház dombóvári és gunarasi rehabilitációs részlege, de ha minden az egészségügyi intézmény vezetőinek elképzelése szerint alakul, akkor a jövőben még inkább így lesz.
A dombóvári városi kórház fő profilja a rehabilitáció, 198 ágy, ebből 80 Gunarasban, 118 a kórház főépületében szolgálja a betegeket. Dr. Kerekes László főorvos, az intézmény igazgatója a héten járt Budapesten azon a megbeszélésen, ahol a Széchenyi Terv rehabilitációs pályázati részét ismertették.
– Kinőttük, ezért szeretnénk bővíteni a rehabilitációs részlegünket, felújítani a kórháznak azt az épületrészét, ahol ez az osztályunk található. Még az idén beadjuk a pályázatunkat fejlesztésre, korszerűsítésre, foglalta össze dióhéjban a terveket dr. Kerekes László. Mint mondta, jelenleg 100 százalékos a kórház rehabilitációs osztályának kihasználtsága, a gunarasi felújított, korszerű, szállodai szintű ellátást nyújtó rehabilitációs egységükben 4 hónap a várólista.
A dombóvári kórház B-épülettömbjét – ahol a sürgősségi fogadóhely és az aktív fekvőbeteg ellátó osztályok találhatóak – 2006-ban korszerűsítették többek között EU-s pályázati források igénybevételével. Az intézmény másik, A-szárnyát, ahol a rehabilitációs osztály működik, még nem sikerült felújítani, erre most szeretnének sort keríteni.
– A 118 ágy korszerűsítése mellett az épülettömbben 4 rehabilitációs járóbeteg szakrendelést – kardiológiai, felnőtt-és gyermek pszichiátriai, illetve tüdőgondozó – kívánunk kialakítani. Ezen felül a nagy ortopédiai műtéteken átesett betegek korai, aktív rehabilitációját is elő kívánjuk segíteni a korszerűsítést követően, osztotta meg elképzeléseit az igazgató.
Bár az intézményben alapvetően Tolna megyei betegeket kezelnek, de lévén, hogy Dombóvár három megye határán helyezkedik el, gyakran fogadnak Baranyából, Somogyból érkező pácienseket is.
A dombóvári rehabilitációs osztály az egészségügynek azon kivételes részéhez tartozik, ahol nincs szakember hiány, öt rehabilitációs szakorvos fogadja és gyógyítja a betegeket, ugyanakkor az utánpótlásról sem feledkeznek meg, pályáznak rezidensi helyekre.
Az osztály élén idén január elsejétől újra dr. Szollár Zoltán főorvos áll. A kiváló – reumatológia – fizioterápia és mozgásszervi rehabilitációs szakorvosi diplomával rendelkező főorvos 27 évig irányította a kórház rehabilitációs részlegét. Ő volt az, aki annak idején kezdeményezte a gunarasi termálvíz gyógyvízzé való minősítését, de aktív része volt abban is, hogy a dombóvári Szent Lukács Kórház rehabilitációs osztálya 28 ágyból 118 ágyas, elismert részleggé fejlődött.
Az osztályvezető főorvos 2009 májusában nyugdíjba ment, de mellette rendelt a kórház reumatológiai szakrendelésén. Miután a múlt év végén – a helyére annak idején érkezett – dr. Péley Iván főorvos Pécsre távozott, dr. Szollár Zoltán az intézmény igazgatójának hívására, másfél év pihenés után, visszatért a rehabilitációs osztály élére.
– Jól érzem magam, bírom még a munkát, kiváló kollégáim vannak, ezért igent mondtam a felkérésre. Örülnék, ha a kórház ezt a pályázatot is megnyerné és részese lehetnék a rehabilitációs részleg korszerűsítésének, funkciói kibővítésének, mondta az osztályvezető főorvos.

Szakrendelésből regionális rehabilitációs központ

Egyszerű szakrendelésként indult 36 éve, mára országosan ismert és elismert centrummá fejlődött a dombóvári Szent Lukács Kórház rehabilitációs részlege.
A kezdet: a hatvanas évek végén a Dombóvár melletti Gunarason termálvízre leltek. 1974-ben a dombóvári rendelőben reumatológiai szakorvosi státuszt hoznak létre, 1977-re felépül a gunarasi fedett fürdő, amit az Egészségügyi Minisztérium gyógyfürdővé nyilvánított. A nyolcvanas évek elejére megvalósult a fizioterápiás részleg, szoros működési egységben a gyógyfürdővel. Ekkor kezdték szervezni az országos rehabilitációs intézet megyei hálózatait, Tolnában a dombóvári kórházban hoztak létre ilyen profillal osztályt 1982-ben 28 ággyal. Az osztályvezető főorvos dr. Szollár Zoltán lett. Vegyes profilú rehabilitációs osztály volt, a reumatológiai betegek mellett különféle agyi károsodást követően féloldali bénult betegeket, végtag amputált, ortopéd műtéten átesett, balesetet szenvedett pácienseket kezeltek. A növekvő rehabilitációs igények miatt a 28 ágy kevésnek bizonyult, 1989-ben Dombóváron 26 ággyal, a kórház gunarasi részlegén 40 ággyal 94 ágyassá bővült a rehabilitációs osztály. A fejlődés ezzel nem ért véget, 2006-ban a kórház uniós nyertes pályázatának köszönhetően 700 millió forintos beruházást hajtottak végre. Gunarason 80 ágyas EU-komform rehabilitációs centrum épült saját gyógyfürdő egységgel, az ágyszám 198-ra bővült, amiből 23 ágy kardiológiai betegek rehabilitációját szolgálja. Ezzel egy időben felújították a kórház B-szárnyát is, így sok páciens kapott esélyt Dombóváron a gyógyulásra.

Bekötött szemmel

2015.03.24 - a Helytörténeti Gyűjteményben jelenleg is látogatható a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” című vándorkiállítása.

Városi Nőnap a DOKK-ban

2015.03.10 - A Pro-Dombóvár Egyesület szervezésében került megrendezésre a városi nőnap a Dombóvári Közösségi Központban.